A kezdő Krisna-hívő gyakorlók számára állandó aggodalom az ekādasī böjtök megtartása. Ilyenkor ugyanis nem csak húst, halat, hagymát, tojást, hanem gabonaféléket és hüvelyeseket sem fogyasztanak a gyakorlók. Azt kevesen tudják, de ájurvédikus szempontól is nagy előnye van ennek a böjtnek. Az indiai konyha ugyanis rengeteg lencsefélét és kenyérlepényt használ a napi étkezésben, ezek a böjtnapok pedig a máj tisztulását és a bél pihenését is lehetővé teszik.
De ha ennyi mindent ki kell hagyni a tányérról, mégis mi marad nekünk?
Adunk néhány tippet az alapanyagokhoz:
- Hajdina – a gabonafélének tűnő kása, ami valójában nem gabona. Egy melegítő hatású növény. Ledarálva kásának, köretként rizs helyett, lisztjéből lepényekhez, süteményekez vagy pl. isteni banános hajdinás muffinhoz.
- Burgonya – a másik tipikus túlélő étel, amely egyébként lúgosító hatású. Minden formában és mennyiségben. Azok, akik a kősótól is tartózkodnak ezen a napon, a lehetséges keresztszennyezések miatt, egy édes, de csípős-fűszeres sült verzióját választják, chipsként.
- Gyümölcsök – gyakorlatilag minden, korlátozás nélkül. Frissen, párolva, kompótnak, hajdinaliszttel süteménynek, lekvárnak, dzsemnek, csatninak.
- Zöldségek – minden, ami nem hüvelyes, tehát p.l a cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, uborka, salátafélék, retekfélék, zöldlevelűek, spenót, sóska, mángold, répafélék, édesburgonya, cékla, stb.
- Olajos magvak – alapvetően a nem aprószemű olajosmagvak, pl. a kesudió vagy a mandula vagy a mogyoró. Egyesek az ekādasī böjtnapokon semmilyen olajos magot nem fogyasztanak, ez szintén a gyakorlatok szintjétől függ.
- Gesztenye és gesztenyepüré.
- Olajok – salátaöntetekhez, sütéshez.
- Erőszakmentes forrásból származó tejtermékek – azok, akik nem vegán étrendet követnek és be tudnak szerezni erőszakmentes forrásból tejtermékeket, ezen a napon sokkal szélesebb ételpalettát tudnak előállítani tejföl, joghurt, paneer, túró, vagy tej segítségével. A vegán étkezés követői ezen a napon a kókusztejet, esetleg kesudió vagy mandulatejet tudják alkalmazni. A kókusztejszín szintén kiváló sűrítőanyag pudingokhoz. De ebben segíthet pl. az útifű maghéj is.
- Fűszerek és fűszerkeverékek, amelyek lisztmentesek, pl. a zöldfűszerek kiapadhatatlan kínálatot biztosítanak.
- Más lisztek: a vízigesztenye lisztje és a kókuszliszt az ekādasīs napokon is kiváló liszt alapanyagot biztosítanak süteményekhez, palacsintákhoz, lepényfélékhez. Ha gluténmentesen étkezel, ezt a napot biztosan imádni fogod!
- Virágok és gyógyteák – a különféle szörpök, levendula, pitypang, és gyógyteák, csipkebogyó, kamilla, stb. tovább színesítik az étkezést ezeken a napokon.