A mángold nagyon egészséges a szervezet számára, az egyik legértékesebb zöldség. Véd a ráktól, erősíti a csontokat, segíti az emésztést, serkenti az anyagcsere-folyamatokat, antioxidáns, óvja a szemet, gyulladáscsökkentő hatású és fogyókúrázók is nyugodt szívvel ehetik.
Hozzávalók a szabdzsihoz:
2 nagyobb brokkoli
1 nagyobb csokor mángold
4-5 db paradicsom, vagy darabolt paradicsom konzerv
3 kk római kömény
6-8 ek ghí vagy olaj
2-3 kk só
2 kk hing
ízlés szerint tört chili paprika
2-3 dl növényi tejszín vagy vegaföl, de nem szükséges
Köret (fekete mustármagos jázmin rizs) hozzávalói:
2-3 tk fekete mustármag
1 ek kókuszolaj
50 dkg jázmin rizs
só
Először is leforrázzuk a paradicsomokat, majd lehűtjük őket hideg vízzel. Így a héját könnyen le tudjuk húzni, a húsát pedig leturmixoljuk. Közben felforrósítjuk a zsíradékunkat, megpirítjuk benne a hinget, a római köményt, majd a leturmixolt paradicsomot, vagy konzerv paradicsomot beleöntjük. Kicsit kavargatjuk, majd mehet hozzá az előzőleg hideg vízzel jól átmosott brokkoli és a csíkokra felszeletelt mángold. Nem teszünk rá fedőt, addig főzzük, ameddig a brokkoli jól átpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, picit maradhat ropogós. A végén megsózzuk.
Nem szükséges, mert jó sűrű lesz a szabdzsink, de aki szeretne, tehet bele egy kis növényi tejszínt vagy vegafölt.
A köretünknek felteszünk egy edényben kókuszolajat melegíteni, majd a fekete mustármagot kipattogtatjuk benne fedő alatt. Figyeljünk oda, hogy jól kipattogjon, mert ha nem, emésztési problémákat okozhat. Ezután jól átmossuk a jázmin rizst. Miután lecsepegtettük, rádobjuk a mustármagos olajra. Gyakran kevergetve pirítjuk picit, majd úgy, hogy ellepje, felöntjük vízzel. Sózzuk. Ha 3/4 részben megfőtt, levesszük a tűzről és fedőt téve rá hagyjuk párolódni.
Isteni ízük van! Hare Krisna! Jó étvágyat!
@Gabi indiai vegán és vegetáriánus konyhája