Śrī Kṛṣṇa Janmāṣṭamī – az Úr megjelenési napja

Admin Hírek

Augusztus 30-án ünnepeljük az Úr Kṛṣṇa születésnapját. Világszerte több mint 600 millió Kṛṣṇa-hívő, azaz vaiṣṇava várja Kṛṣṇa eljövetelét minden évben.

 Eredetileg Kṛṣṇa 5300 évvel ezelőtt jelent meg Indiában, egy Vrṇdāvana nevű falucskában. Születésének pontos idejét a védikus szentírásokban rejlő csillagképek és bolygóállások szerint, csillagászati számítások alapján határozták meg.

A hívők ez alkalomból Kṛṣṇa szülőhelyére és más fontos szent helyekre zarándokolnak ezen a napon, és felidézik azokat a kedvteléseket, cselekedeteket és csodálatos történéseket, amelyeket az Úr hajtott végre, amikor a földi világban tartózkodott. Az ünnep alkalmából, Narendra Modi, India miniszterelnöke levélben köszöntötte a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségét.

Kṛṣṇa eljövetelét megelőzi testvérbátyja, Balarāma ünnepe, aki a lelki erő képességét adja. Kezében egy ekét hordoz és úgy tarják, hogy Ő az, aki felszántja az ember szívét, azaz alkalmassá teszi az embert a lelki gyakorlatokból fakadó erő által Kṛṣṇa üzenetének és tanításainak befogadására. Kṛṣṇa születésnapja után néhány héttel pedig az Ő Örök Társa, Śrīmati Rādhārāṇi jelenik meg, aki az Úr gyönyörenergiája, vagyis a boldogság és az élőlények iránti együttérzés forrása.

Kṛṣṇa Devakī és Vasudeva gyermekeként látta meg a napvilágot, ám a zsarnok Kaṁsa király elől szülei nagynénjéhez menekítették, ahol Yaśodā anya a saját gyermekeként nevelte fel. Kaṁsa azért üldözte a gyermek Kṛṣṇát, mert egy jóslat szerint testvérhúga, Devakī 8. gyermeke lesz az, aki elpusztítja őt. A jóslat hatására Kaṁsa, húga minden gyermekét elvette és megölte. Démoni tettei kísérteties hasonlóságot mutatnak Heródes király kegyetlenségével Jézust keresvén.

Kṛṣṇa Indiában egyszerű tehénpásztorok családjában jelent meg, életével bemutatta, hogy mi az az egyszerű és mindenki számára megfelelő életforma, ami valódi boldogságot rejt. Ez pedig nem függ anyagi javaktól, hírnévtől, társadalmi hovatartozástól vagy vallástól, csupán egy letisztult, vallásos, természetközeli, erőszakmentes és Istennek tetsző életet kell élnünk. Kṛṣṇa később az ország nyugati végében, Dvārakāban lett uralkodó. Az ifjú herceg kocsihajtóként részt vett a földtörténet legpusztítóbb háborújában, a kurukṣetrai csatában. A harc előtt barátjának, Arjunának átadott tanításait lejegyezték, ez máig a védikus irodalom lefontosabb forrásmunkája, a Bhagavad-gītā. A tanítások azonban örökérvényűek. A Gītā boldogság-receptje nemcsak az idilli és a technika által még érintetlen antikban, hanem a ma emberének is útmutatásként szolgál.

A magyarországi Krisna-hívők számára ez az ünnep azért is nagyon jelentős, mert éppen 25 évvel ezelőtt állították oltárra Kṛṣṇa és Örök Társa csodálatos istenszobor formáit Krisna-völgyben, amely egész évben megtekinthető. A templomi imádat megkezdésével a hitéleti tevékenység kiteljesedett hazánkban. A hívők úgy vélik, hogy Kṛṣṇa és Társa folyamatosan vigyáznak nemcsak a hívőkre, hanem egész Magyarországra, a Közösség tagjai az emberek iránti szolgálatukkal, szegényélelmezéssel és más tevékenységekkel igyekeznek a magyar társadalom folyamatos szolgálatára lenni.