125 éve született a Hare Krisna mozgalom követe

Admin Hírek, Kiemelt

Lakott szerfogyasztók között a Boweryn, megtáncoltatta a hippiket San Franciscoban. Zarándoklatra inspirálta Allen Ginsberget, erőfeszítéseit tudósok és hírességek méltatták, Bhagavad-gītā fordítására tette le kongresszusi esküjét Tulsi Gabbard. 125 éve született Śrīla Prabhupāda, Gandhi kortársa, aki India több ezer éves bölcsességét ismertette meg a nyugat emberével. Munkásságát több mint 50 éve a Hare Krisna mozgalomként ismerjük.

 

Különleges feladat

A bhakti-jóga, vagyis a Krisna-tudat tanításai és gazdag kultúrája évszázadokig India határain belül rejtőzött. Ma világszerte milliók fejezik ki hálájukat Śrīla Prabhupādának, amiért felfedte a világnak a bhakti-jóga időtlen bölcsességét.

A Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító atyja 1896. szeptember 1-én született Kalkuttában, Abhay Caran De néven. Életrajzírói megemlítik, hogy fiatal egyetemistaként csatlakozott Mahātma Gandhi mozgalmához.

Az 1922-ben történt találkozása Bhaktisiddhānta Sarasvatīval, a jeles tudóssal és spirituális vezetővel, óriási befolyással volt a fiatal Abhay jövőbeli hivatására. Ő volt akkoriban a gauḍīya-vaiṣṇava közösség vezetője. Ez a tradíció a terjedelmes hindu kultúrán belül egy egyistenhitű hagyomány, mely az Úr Viṣṇut, vagyis Kṛṣṇát tekinti a Legfelsőbbnek.

Bhaktisiddhānta Sarasvatī már a legelső találkozásuk alkalmával arra kérte Abhayt, hogy vigye el Kṛṣṇa tanítását az „angol nyelvű világba”. A mester odaadásától és bölcsességétől mélyen megérintve Abhay 1933-ban Śrīla Bhaktisiddhānta tanítványa lett, és mélyen eltökélte, hogy teljesíti a kérését. Abhay, aki később a megtisztelő „A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda” néven vált ismertté, a következő 32 évet a nyugati útra való felkészüléssel töltötte.

 

Lehetetlen küldetés?

1965-ben, hatvankilenc éves korában megragadta a lehetőséget, és felszállt a Jaladhuta névre hallgató, New Yorkba tartó teherhajóra. A kiszámíthatatlan kimenetelű utazás során két szívroham is érte a hajó fedélzetén. Harmincöt tengeren töltött nap után egy magányos brooklyni mólóra érkezett, a zsebében mindössze hét dollár értékű indiai rúpiával, és egy ládával, amely szanszkritul írt szent szövegek fordításait tartalmazta.

New Yorkban nagy nehézségekkel kellett szembenéznie, küldetésének elvégzését így egyszerű keretek között kezdte el: leckéket tartott a Bhagavad-gītāból a Bowery padlásszobáiban, és kírtant, tradicionális vallási éneklést vezetett a Tompkins Square Parkban. A békéről és jóakaratról szóló prédikációja sok fiatal szívében keltett visszhangot, akik közül néhányan a bhakti-jóga hagyomány elkötelezett gyakorlóivá váltak. E tanítványai segítségével Bhaktivedanta Swami egy kis üzlethelyiséget bérelt ki a New York-i Lower East Side-on, hogy azt templomként használhassák.

1966 júliusában Bhaktivedanta Swami megalapította a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségét (ISKCON), melynek fő céljaként a következőt jelölte meg: „Észre kell vennünk, hogy az értékek egyensúlya felbomlott a világban, így a valódi egységért és békéért kell dolgoznunk”.

Tekintélyes munka, átütő eredmények

Az ezt követő tizenegy év alatt Prabhupāda 14 alkalommal utazta körbe a Földet, az Úr Kṛṣṇa tanításait terjesztve szerte a világban. Mindenféle háttérrel rendelkező férfiak és nők érkeztek hozzá, különféle társadalmi rétegekből, hogy megismerjék a Védák ősi tanításait. Segítségükkel Śrīla Prabhupāda templomokat, farmközösségeket, saját kiadót és oktatási intézményeket alapított világszerte, valamint útjára indította az Ételt az Életért missziót, amely ma a világ legnagyobb vegetáriánus szegényélelmezési programja.

Attól a vágytól hajtva, hogy szülőhazájában is táplálja a Krisna-tudat gyökereit, Śrīla Prabhupāda többször visszatért Indiába, ahol mondhatni újjáélesztette a vaiṣṇava hagyomány tradicionális formáit. Indiában tucatnyi templomot nyitott, köztük a két legkiemelkedőbbet Vrṇdāvana és Māyāpura szent városában.

Śrīla Prabhupāda legjelentősebb hagyatékának a könyveit tekinthetjük. Több mint 70 kötetet írt a Krisna-tudatról, amelyek nagy tiszteletet váltottak ki a tudósokból hitelességük, mélységük, a hagyományokhoz való hűségük, és könnyű értelmezhetőségük okán. Több munkáját ma is tankönyvként használják számos főiskolai kurzuson. Írásait 76 nyelvre fordították le.

Legjelentősebb munkái, fordításai: a Bhagavad-gītā úgy, ahogy van, amelyet a fordítás mellett a megértést könnyítő magyarázatokkal látott el, valamint a tizenkét énekből álló monumentális Śrīmad-Bhāgavatam, vagy ismertebb nevén a Bhāgavata Purāna fordítása, és a Śrī Caitanya-caritāmṛta, amely Kṛṣṇa 15. századi avatárjának történetét és a Hare Kṛṣṇa mozgalom alapjait tárja fel.

A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda 1977. november 14-én távozott el ebből a világból, Vrṇdāvana szent városában, szerető tanítványaival körülvéve, akik azóta is töretlenül folytatják tanítómesterük társadalomépítő küldetését.

2021-22 a Śrīla Prabhupāda emlékév jegyében telik a Kṛṣṇa-hívők számára. Az ünnepségsorozat kezdeteként az indiai állam ezüst emlékérmet bocsát ki Śrīla Prabhupāda arcképével, szeptember 1-én pedig Narendra Modi, India miniszerelnöke tartja a nyilvános nyitóelőadást. A Krisna-hívők közössége számos kiemelkedő programot és színes eseményt, pl. konferenciákat, online eseményeket és kiállítást is szervez világszerte, amelyek középpontjában mind Prabhupāda munkássága áll.

www.krisna.hu