Thāli – hagyományos indiai ebéd-tál

Admin Gasztro, Hírek, Receptek

Így néz ki egy hagyományos indiai ebéd-tál, ez az a bizonyos hagyományos étkezési forma Indiában, amit még az ősi védikus időkből hoznak. Az indiai gasztronómia az egyik legérdekesebb és legszínesebb konyhakultúra.
Az Ájurvéda tudományát is használó indiai étkezésben akkor teljes egy ebéd:
– Ha minden szín szerepel a tányéron.
– Ha mind a 6 íz szerepel a menüben, a sós, a keserű, az édes, a savanyú, a fanyar és a csípős is.
– Ha minden állagú étel szerepel a tálcán, van benne leves, szósz, sült zöldség, párolt, és nyers elemek is. Van roppanós, omlós, sült, folyós, krémes, rágni való és cuppanós étel is.
– Mindig van benne dhal, azaz lencse- vagy babféle, amely szószok vagy levesek formájában kerül a tányérra. De nem egy óriási tál babfőzeléket fogyasztanak el, ennyi hüvelyes, főként naponta ugyanis rendkívül megterhelné az emésztőrendszert. Hanem minden nap fogyasztanak belőle 1-2 marékkal. Ezek főként a fehérjepótlásra szolgálnak, a hagyományos indiai konyha ugyanis vegetáriánus, se “chicken masala”, se “chicken tikka” nincs benne. 
– Mindig vannak benne szárított gyümölcsök, vagy magvak, amelyek a legtáplálóbb ételek, és ha csak nincs bötjnap, akkor friss, élesztőmentes kenyérlepény, csapáti, nán, paratha, purī kíséri.
– Változatosan használják az olajféléket, mustárolaj, napraforgóolaj, oliva olaj és persze tisztított vaj szolgál a sütés alapjául. Változatosak a lisztek is, különféle hüvelyesekből készült lisztek, valamint búza-, hajdina, rizs-, köles-, tápióka-, és kukoricaliszt mellett liszt-különlegességeket is használnak.
– Mindig van benne némi tejtermék is, amely természetesen erőszakmentes forrásból származik, és életük végégig vigyáznak a tejterméket adó tehetenkre. Ez lehet tej, tejszín, tisztított vaj, ghí vagy éppen paneer, azaz tejből kinyert és sajtnak lepréselt házi túró is.
Mindez ugyanis kedvező az agy, az idegrendszer számára és elégedetté teszi az érzékeket, és így az elmét.
Indiában nem egy féléből esznek sokat, hanem sokféléből esznek keveset, de így az ízek, színek és különféle állagok által sokkal elégedettebbé válhatunk. Naponta vagy naponta akár töbször is friss ételt főznek, így az ételek tökéletes életerővel, prāṇával rendelkeznek, a főzést követő 3 órán, de maximum 6 órán belül.
Kevésbé kívánják a nassolást, az étrend teljeskörű és szeretnivaló. Az ételeket pedig felajánlják Istennek az elfogyasztás előtt, így megszentelt, leki éltelekké válnak, és ezt fogyasztják.
 
Ha szívesen megkóstolnád az indiai ételeket, megteheted azt Govinda éttermeink valamelyikében, vagy megtanulhatod elkészítésüket a 108 Központ, Hémangi, a Lélek palotája vagy akár Kṛṣṇa-völgy főzőtanfolyamain.