Vegetáriánus székelykáposzta – magyaros finomság az ünnepekre

Admin Hírek, Kiemelt, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Van egy isteni finomság, amely minden magyar embernek az asztalára kerül Karácsonykor, akár vegetáriánus, vegán vagy hagyományos verzióban. Van egy recept, amelyet az ételosztó pultok mögött kérdezgetnek önkénteseink, hiszen annyira ízlik nekik az étel. A vegetáriánus székelykáposzta hagyományos karácsonyi menü. Nem csak magunknak szeretjük az ünnepi asztalra, hanem a legjobb szívvel ezzel vendégeljük meg a rászorulókat is a Népligetben vagy a Blahán, a hajléktalan otthonokban vagy vidéki osztópontjainkon. Egy recept, aminek szíve és története van, egy étel, amely az ünnep és az ételosztó misszió védjegye is.

Hozzávalók 4 személyre:
0.6 kg savanyú káposzta
100 g szójakocka (vagy 2 liter tejből házisajt)
50 g rizs
30 g liszt
30 ml olaj
25 g só
2 db babérlevél
1 evk fűszerpaprika
1 kis pohár tejföl
1 kiskanál hing (hagyma helyett)
1 kiskanál füstaroma

A savanyú káposztát átmossuk és kevés vízzel feltesszük főni. Egy nagyobb lábasban a napraforgóolajon enyhén pirítsuk meg a fűszerpaprikát és a hinget. Vigyázat, hogy ne hevítsd túl az olajat, mert akkor keserű lesz! Mindkét fűszer hajlamos rá. A már rotyogó káposztát a fűszeralapra öntjük.

Sózzuk, adjuk hozzá a frissen őrölt fekete borsot, a babérlevelet, a szójával vagy házisajt kockákkal együtt, hogy idejekorán magába szívja a fűszereket, ez különösen a szója esetében fontos, ami önmagában nem túl ízes alapanyag. Ezt követően kb. 1 órán át kell főzni az alapanyagokat, majd jöhet hozzá az utolsó hozzávalók egyike, a rizs. Ha a család szereti, akkor a rizzsel egy időben fűszerköménnyel is ízesíthetjük az ételt. Közben rántást készítünk és a káposztához adjuk. Ha puhára főtt a rizs és a káposzta is, akkor szükség szerint még adjuk hozzá vizet. A végén 1 pohár tejföllel vagy szójatejföllel sűrítjük a káposztát, és füst sóval, vagy füstaromával ízesítjük az ételt. Némi pritaminpaprikát hozzáadva érhetjük el a hagyományos, magyaros ízvilágot. Jó étvágyat kívánunk!

–>> Ételosztó missziónkat pl. 2000 Forint adománnyal, egy mozijegy árával, vagy 4000 Ft felajánlásával, egy négytagú család ünnep ebédjével itt segítheted: www.eteltazeletert.hu