A megszentelt víz ereje

Admin Hírek

Ma van Vízkereszt ünnepe, keresztény barátaink, testvéreink ma Jézus megkeresztelésére emlékeznek, noha ez a farsang kezdete és a megtisztulás kezdeti időszaka is.
 
A víz, a szentelt víz minden vallásban és hagyományban jelen van, így a Kṛṣṇa-tudatos hagyományban is. A védikus kultúrában a szent folyók képében, amelynek találkozásai, az ún. prayāgok a legfontosabb szent helyek, ahová összegyűlnek a vándor szerzetesek, zarándokok a fontos vallási ünnepek idején. Ilyen kiemelkedő időszak a Kumbha melā ünnepe, majd február végétől kezdődően, amikor a Nap minden évben belép a Vízöntő csillagképbe, a Kumbhába. Rituális fürdők kísrik ezt az időszakot, hagyományosan 5 nagyvárosban, 5 különböző időpontban februártól április végéig kellene megtartani ezeket. Ma már ezt is, Indiában is egy időszakba sűrítve végzik el.
 
A megszentelt és megtisztulást adó víz azonban a mindennapi életben is jelen van. A templomokban a különféle kellékajánlási ceremóniák során a víz ajánlása, mint az 5 durvafizikai őselem egyike mindig fontos szerepet kap. De otthon, a kis házi oltáron is mindig jelen van. Az ételfelajánláskor is rendszeresen ajánlunk egy picike tálban vizet, sőt sokan a házi oltáron egész napra kinn hagynak egy apró ezüst vagy réz tálkát vízzel, amely egyfajta „tavi türköt”, energetikai fókuszpontot is képez a lakásban.
 
 
 
A víz megtisztító erejét a védikus hagyományban mégis a leginkább az acmana képviseli. Az acmana eredetileg a Gangesz folyó vize, amelyről úgy tartják, hogy akkor áramlott be az univerzumba, amikor az Úr Visṇu, mint egy törpe brāhmaṇa (Vamāna) lábujjával kilyukasztotta az univerzum burkát, így a Gangesz elsőként az Úr lábát mosta és így szállt ālā. Pusztító, dühöngő erejétől az úr Śīva védte meg a Földet, aki felajánlotta, hogy az alázúduló folyót felfogja fejével, így kétszeresen is áldásos a Gangeszben megfürödni, noha ezt csak az eredési szakasznál, a folyó tiszta részénél javasolják bárkinek. A Gangesz-víz szimbolikus megfelelője a mantrákkal megtisztított acmana-víz, amelyet egy avatott és képzett brāhmaṇa, mudrák, speciális kéztartások és mantrák kíséretében szentel fel, ezáltal megváltozik a szerkezete és alkalmas lesz arra, hogy a különféle rítusok előtt, az ajánlási ceremóniák során megtisztítsuk vele a rítus színhelyét és magukat. Ennek van egy gyors és egyszerű, és egy bonyolult, teljes folyamata is, ahol 1-1 szippantásnyi szenteltvízzel a test járatait, fül, orr is megtisztítjuk. Ez a tisztaság a teljes fürdőt követően egy magasabbszintű finomfizikai tisztaságot képvisel. Ilyen ereje van a megáldott víznek.