Ami a biológia tankönyvekből kimaradt – beszélgetés “A természet IQ-ja” című kötetről

Admin Filozófia, Hangtár, Hírek

A tudomány nagy kérdései között különösen érdekes, hogy hogyan jött létre az élet, hogyan keletkezett a megfigyelhető számtalan életforma, a vízi állatok, a növények, a szárazföldi állatok és a levegőt meghódító madarak számtalan faja?

A XIX. század közepe, Darwin elmélete nyomán hamar uralkodóvá vált az evolucionizmus irányzata, az az elképzelés, hogy a fajok fokozatosan, irányítatlan véletlen változások, mutációk révén, az egyszerűbbekből magasabb rendűek felé haladva egymásból alakultak ki.

Ma ez az egyetlen, bár nem bizonyított magyarázat, amellyel az iskolai oktatásban és a hivatalos tudományban találkozunk. Ugyanakkor – különösen a molekuláris biológia, az etológia és az információelmélet utóbbi 30-40 évben elért hatalmas eredményei kapcsán – egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az elmélet súlyos problémákkal küzd.

Az először 2010-ben megjelent nagy sikerű könyv, a Természet IQ-ja, amely eddig két magyar és egy angol nyelvű kiadást ért meg, az állatvilágban megfigyelhető viselkedésformák alapján állítja, hogy igen sok jelenség okára a darwini elmélet nem tud magyarázatot adni.

Az eddigi kiadások elfogyván, a szerzők, Dr. Tasi István és Hornyánszky Balázs újabb kiadás megjelenését kezdeményezték, ezúttal felfrissített, még szebb képanyaggal. Az új kiadás kapcsán könyvbemutatóra is sor került a közelmúltban, melynek érdekes  része volt egy pódiumbeszélgetés. Részvevői a könyv szerzője, Dr. Tasi István, valamint Szabó Attila biológiatanár és lelkész, továbbá Dr. Tóth Ferenc entomológus, arachnológus voltak. A beszélgetést az ismert tévészemélyiség, Kovács Áron moderálta. Ebből a beszélgetésből adtunk  hangképeket.