Balarāma, a lelki erő forrása

Fodor Filozófia, Hírek

Balarāma, vagy más néven Balabhadra Kṛṣṇának, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének a közvetlen, bensőséges társa. A védikus írások szerint egészen pontosan a bátyja. Mindez nem jelenti azt, hogy Isten előtt keletkezett volna, hiszen Isten örökkévaló, viszont rendkívüli módon kedveli a különféle kapcsolatok ízeit, így a kisöccsi szerep is kedvére való.
 
Térjünk vissza Balarāmára, akit helyzete miatt szintén Istenként tisztelünk és imádunk, hiszen Ő Kṛṣṇa egyik avatārája is egyben. Bőre színe halvány, fehéres árnyalatú, és mindig az óceánhoz hasonlatos kékszínű ruhában jár. Az írások szerint a jelleme tüzes és makacs. Ő képviseli a kötelességet, a hűséget és az egyszerűséget.
 
Templomainkban Kṛṣṇa társaságában ábrázoljuk, de India-szerte találhatunk olyan ősi templomokat is, ahol egymagában, vagy felesége, Revatī társaságában imádják a papok. Ilyen például a Daujī nevű falu Észak-Indiában.
 
Kṛṣṇa bátyja a földművelést, mezőgazdaságot testesíti meg, az egyszerű életmód képviselője. Ezt szimbolizálja a vállán hordott faeke is. Nem véletlen, hogy aki a mezőgazdaságban sikert kíván elérni, az Balarāma áldásaira törekszik.
 
Balarāma az erő jelképe, legyen az lelki vagy fizikai. Śrīla Prabhupāda így ír Róla: „Balarāma kegye nélkül senki sem érheti el az élet célját. Śrī Narottama dāsa Thākura ezért azt mondja, nitāiyera karuṇā habe, vraje rādhā-kṛṣṇa pābe: amikor valaki megkapja Balarāma, Nityānanda kegyét, nagyon könnyen elérheti Rādhā és Kṛṣṇa lótuszlábát.” (SB.7.15.45)
 
Ma, Balarāma megjelenési napján imádkozzunk együtt Hozzá! 🙏🏻
“Ó, Úr Balarāma, kérlek, ha Te is úgy kívánod, adj nekem erőt, amivel leküzdhetem a haszontalan gondolatokkal felfegyverzett nyughatatlan elmém, mely olykor messze szalad és elvész e világ végtelen útvesztőjében.” 
Śacinandana Swami
 
Bárcsak az Úr mindannyiunkat megáldana lelki erővel, hogy legmélyebb lelki vágyainkat beteljesíthessük!