Férfi úri viselet: az indiai dhoti

Fodor Életmód, Hírek

Az indiai szárik után nézzük meg, milyen ruhát hordanak a férfiak Indiában! A Syama Handmade cikke India csodálatos kelméiről. 🙂

Általában ünnepek, vallási szertartások vagy esküvő alkalmával hordják. A dhoti egy olyan ruha, amely Indiában őshonos és a férfiak a test alsó részén viselik. Egy téglalap alakú, általában varratlan anyagból készül. A ruha körülbelül 4-4,5 m hosszú. A férfiak teljes hosszában a derekuk köré tekerik, és elöl vagy hátul megcsomózzák.
 
A dhoti rövid története
Ahhoz, hogy megértsük a dhoti eredetét, vissza kell mennünk az időben. A dhoti a “dhauti” szanszkrit szóból származik , ami azt jelenti, hogy megtisztít vagy megmos. Tiszta ruhadarabnak tekintették, amelyet mindennap viseltek és mostak.
 
Régészeti bizonyítékot találtak arra, hogy az Indus-völgyi bronzkori civilizáció emberei viselték. A harappai térség északi és déli részein volt a legelterjedtebb. Egy ókori történész, Hérodotosz rendkívül szépnek nevezte az Európában akkor még ismeretlen finom pamutot és az abból készült ruhát. Ez a ruhadarab ideális viselet a forró nyári hónapokban, mivel jó szellőzést biztosít.
 
India ősi uralkodói és királyi ruházatának részét képezte. Gyönyörű színeket és árnyalatokat, valamint extravagáns aranyszálas hímzéseket használtak, amikor királyok, költők és gazdag emberek számára készítették a dhotit.
 
Az iskolás fiúk sárga dhotit hordanak, ami az alázatosságukat jelképezi. A cölibátust fogadott szerzetesek sáfrány-, vagy narancs-színű dhotit viselnek, míg a családos férfiak fehéret, ami a tisztaságot szimbolizálja. Az idősebb családos férfiak barnás színűt. A kisgyerekek pedig bármilyen színű dhotit viselhetnek.
 
Észak-Indiában az ünnepek során a családos férfiak más színű dhotit is felvesznek, míg Dél-Indiában csak a hagyományos fehéret, de itt gyakran széles, aranyozott szegéllyel díszítettet.
 
Dhoti-stílusok
1. Félbehajtott dhoti
A dhoti-t többféleképpen lehet viselni. Ez a stílus Dél-Indiában a legelterjedtebb. Amikor a férfiak munkában vesznek részt, a ruhadarabot térdig felhajtják.
 
2. Pañca katca dhoti
Ez a stílus a második legnépszerűbb módja az indiai férfiak dhoti viselésének. A pañca 5-öt jelent, s öt csomóval vagy öt hajtással viselik, mivel a ruhadarabot ötször csomózzák, hogy szilárdan rögzítsék a derék körül, vagy öt ránc van egymásra rétegezve. Ehhez a stílushoz egy 6 m hosszú ruhadarabot használnak, amelyet a derekukra tekernek, és elől megkötik a felső részét, hogy övet képezzenek, majd a lábak között átvetve bal és jobb hátul a bő végeit betűrik. Ez egy nagyon népszerű stílus a dél-indiai férfiak számára.
 
A dhoti az indiai esküvőkön
Ez a ruhadarab nagyon fontos helyet foglal el a házassági ceremóniák során. A menyasszonyt és a vőlegényt egyaránt lélegzetelállító ruhák díszítik.
Indiában az esküvők több napig is tarthatnak, és a szertartás minden napján a menyasszony és a vőlegény különböző ruhákba öltözik. Mindegyik öltözék határozottan különbözik az előzőtől, minden egyes ruha a házasság és az azt követő idő értelmét és fontosságát szimbolizálja.
 
A vőlegény ugyanolyan igényesen van felöltözve, mint a menyasszony. India keleti, nyugati és déli részének legtöbb közössége ragaszkodik a vőlegény hagyományos öltözékéhez – a dhotihoz. A vőlegény által viselt teljes ruha úgy van megtervezve, hogy fenséges férfi eleganciát áraszt.
A bengáli esküvőkön a vőlegény általában fehér dhotit visel, míg más helyeken kurkuma-sárga szövetet használnak esküvőkhöz. Az esküvői dhoti gyakran arany hímzéssel díszített az anyag szélein.

A dhoti-hoz leggyakrabban használt anyag a pamut vagy a tusszah-selyem,vagy a hernyóselyem. A fehér vagy kurkuma-sárga stílust esküvőkön viselik.

Folytatjuk! 🙂

Forrás: Syama Handmade