Khaja – “Jagannátha nyelve” – ghíben sült leveles tészta rózsavízben

Admin Desszertek, Hírek, Receptek

Orissa államban, Jagannātha Purī városának papírjain a mai napig Isten szerepel a város tulajdonosaként, és az egész város élete Isten templomban imádott (mūrti) formája, Jagannātha, az Univerzum Ura és Testvérei körül forog. Ezt az édességet olyannyira szereti az Úr Jagannātha, hogy nem is kell felajánlani Neki – személyesen a konyhába siet, hogy megegye. Persze csak viccelünk… de ez valóban az Ő kedvence. Sőt, garantáljuk, hogy Ti is imádni fogjátok.

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1/2 kiskanál só
1/2 kiskanál cukor
2.5 evőkanál meleg ghí – tisztított vaj, esetleg kókuszzsír
1.8 dl langyos víz
+6 evőkanál ghí
6 evőkanál kukoricakeményítő
1.5 evőkanál rózsavíz (lehet több is…)
3 dl víz
35 dkg cukor
ghí/olaj a sütéshez
4 evőkanál apróra vágott pisztácia

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy edényben. A 2.5 evőkanál ghít összekeverjük a vízzel, majd a liszthez öntjük. Gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés vízzel segítünk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 15 percig gyúrjuk, míg fényes és sima lesz. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Öt cipót letakarva félreteszünk, a hatodikból hűvös munkalapon akkora lepényt sodrunk, amekkorát csak tudunk. Akkor jó, ha egészen átlátszó, annyira vékony. Félretesszük, a tetejét vékonyan megkenjük olvasztott ghível és meghintjük kukoricakeményítővel. A következő cipóból sodort lepényt ráfektetjük, azt is megkenjük és meghintjük, majd ezt addig ismételjük, míg a tészta és a ghí ill. kukoricakeményítő is elfogy.

Az egymásra fektetett lepényeket együtt, palacsintaszerűen szorosan feltekerjük. Vigyázzunk, nehogy eltépjük a vékony tésztát. A tekercset 12 részre vágjuk, és a munkalapon minden egyes darabból hosszú “nyelvet” sodrunk. A sziruphoz a vizet, a rózsavizet és a cukrot összekeverjük egy lábosban, és tűz felett addig keverjük, míg teljesen elolvad. 12-15 percig forraljuk, míg eléri a 117°C fokot.

Lehúzzuk a tűzről, de melegen tartjuk. Forró ghíben (kb. 115°C fokon) aranybarnára és ropogósra sütjük a “nyelveket”, majd szitán leszárítjuk őket. Még melegen 1 percre a szirupba helyezzük, majd kivéve vagdalt pisztáciával meghintjük, és rácson kihűtjük. Frissen a legfinomabb, de hosszan eltartható.