Gajar halava – Indiai répapuding Húsvétra

Admin Desszertek, Hírek, Receptek

Egy igazi húsvéti édes-finomsággal készültünk Nektek az ünnepekre. A répapuding elsőre talán hihetetlenül hangzik, de eszményi finomság, akkor is, ha a répát nem szereted sós levesekben!

Ez az édesség Észak-Indiában népszerű. Nagyon fontos, hogy a répát vékonyra, és a lehető leghosszabb szálakra reszeljük.

Hozzávalók:
45 dkg friss, édes répa
75 g vaj
2,5 dl tej
15 dkg cukor
3 evőkanál szeletelt mandula pirítva
3 evőkanál mazsola
1/2 kávéskanál őrölt kardamom

A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük. A vajat megolvasztjuk, majd beleszórjuk a reszelt répát. 10 percig közepes lángon, fedő nélkül pároljuk, közben gyakran megkeverjük. Ekkor hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a mazsolát és a mandulát. További 20-30 percig főzzük, míg a halava besűrűsödik annyira, hogy összeáll az edényben. Kicsit lehűtjük, majd egy tálcán 2,5 cm vastagságú kerek süteményt formálunk belőle. Kis kelyhekben is tálalhatjuk. Magvakkal, mandula, pisztácia dekoráljuk. Meghintjük az őrölt kardamommal, majd 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítési idő: 80 perc.