Gītā-jayantī: Tűzceremónia Bhagavad-gītā megjelenési napján

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

December 3. Gītā-jayantī megjelenési ünnepe, a Bhagavad-gītā születésnapja. A Bhagavad-gīta szó szerinti jelentése: „Az Úr éneke”. A Bhagavad-gītā védikus szentírás, amelyet több mint 5000 évvel ezelőtt az Úr Kṛṣṇa adott át barátjának és hívének, Arjunának a kurukṣetrai csatamezőn, és teljes egészében tartalmazza az önmegvalósítás védikus ismereteinek lényegét. Ma már Krisna-hívők, vaisnavák millió el sem tudnák képzelni az életüket ezen utasítások és tanítások nélkül. A Gītā bölcsessége örök, egy sorvezető egy életmódbeli útmutató, amely keretet ad a hétköznapok céltalansága ellen.

A 700 vers során, az Úr Kṛṣṇa részletekbe menően adja át a védikus tudás legjavát Arjunának. Felvilágosítja, hogy a lélek keletkezés nélküli, halhatatlan és örökkévaló, valamint megmutatja, hogy az emberi élet tökéletességéhez a bennünk lakozó örök lélek felismerésén keresztül vezet az út. Ez a legnagyszerűbb, nagy hatást kiváltó olvasmány eloszlatja a tudatlanságot és a téveszméket, és visszaadja az emlékezetünket, miszerint lelki természetűek vagyunk.

Az ünnepség része egy tradicionális tűzszertartás, amelynek áldásos, tisztító ereje emeli a program fényét.

A Bhagavad-gītā megjelenése alkalmából tervezett, tűzceremóniával kísért különleges felolvasást idén Līlāśuka Dāsa vezeti, a yajñāt Bhaktipada Goswami Mahārāja tartja.

Az ünnepség helyszíne és időpontjai:

Budapesti Templom: december 03. szombat 10.30 és 17.00 órától – tehát két időpontban lehetséges.

Program: A Bhagavad-gītā verseinek felolvasása, a Gītā áldásai, lakoma. Az idei évi Gītā-jayantin – a korábbi évekhez hasonlóan – a résztvevők nem csak Bhagavad-  gītākat szponzorálhatnak, hanem Śrīla Prabhupāda más könyveit is. 6 féle könyvcsomagot állítottunk össze, hogy mindenki találjon kedvére valót. A részvétel feltétele minimum 1 könyvcsomag támogatása. Ezekről itt érdeklődhetsz, valamint itt jelezheted részvételi szándékodat is, november 25-ig.

E-mail: Asta.Sakhi.SRS(kukac)pamho.net

Hare Kṛṣṇa