Jaya ekādasī

Admin Filozófia, Hírek

Ma tartjuk Māgha hónap fényes felének ekādasī böjtnapját, amelyet Bhaimi vagy Jaya ekadasiként ismerünk. Mivel az Úr Varāhadeva, vagyis Kṛṣṇa vadkan-inkarnációjának megjelenése egy nappal később esedékes, ezért a Hozzá kapcsolódó böjttel ezt gyakran egybevonják, az ő rítusait másnap, dvādaśī napán mutatják be.
Ezen ekādasī történetét a Padma Purāṇában és a Bhaviṣya purāṇában is megtaláljuk. Indra mennyei hajlékán egy apsarā táncosleány, Puspavati és Maylavan herceg szerelme estek, és egymás iránt érzett szerelmük közben teljesen megfeledkeztek szolgálataikról Indra, a mennyek királya felé. Indra ezért megátkozta őket, hogy ugyan házaspárként, de egy nagyon alacsony létfromában szülessenek meg a hófödte Himalájában (piśāca). A pár nagyon fázott és aludni sem tudott a körülmények között, elkeseredésükben a házaspár Bhaimi ekādasī napán étlen szomjan sopánkodva és akarva akaratlanul is megtartották az ekādasī böjtöt. Az Úr Visṇu nagyon elégedett volt még tudatlanul végzett lemondásaikkal is, ezért virágrepülőn reptette őket vissza mennyei hajlékukra.
Azt mondják, hogy aki hall erről a történetről, és még inkább, ha megtartja ezt az ekādaśīt, képes lesz legyőzni a kéj mindenféle késztetését, amely az 5 érzéken: hallás, latās, szaglás, érintés és az ízlelésen keresztül képes beférkőzni életünkbe.
Úgy tartják, Cupido aki megszemélyesült Kṛṣṇa gyermekeként is, mint Pradyumna, egyszer megjelent az Úr Śiva előtt és megpróbálta megzavarni őt, aki azonban misztikus képességével azonnal porrá égette. Ekkor kapta Cupido azt az áldást, hogy még láthatatlanul, anyagi test nélkül is, eszmei-szellemi formában is képes beférkőzni bárki életébe.
Ha megtartjuk ezt az ekādaśīt, akkor az olyan, mintha fontos tűzáldozatot mutatnánk be, miközben a Sama-veda himnuszait recitálják. Ennek az ekādasīnak kedvező hatása, hogy képes minket felemelni leesett helyzetünkből és felülkerekedhetünk a kéjvágyon.
 
 
 
 
Attachments area