Készülj fel a nyárra Ájurvédával

Admin Hírek

Az évszakváltások mindig a legnehezebbek a szervezetünk számára – mondja az Ájurvéda, India ősi életmód tudománya. Míg Indiában 6, addig Európában 4 évszak érvényesül, noha ezek gyakran felborulnak manapság. A május-júniusi időszakot grísmának, azaz forróságnak nevezik, amit Indiában a monszun vált fel. Nálunk az esős idő inkább a nyár kezdetén jellemző, főként júniusban, noha a forró fülledtség egészen szeptemberig elkísér minket.

Az Ájurvéda arra figyelmeztet, hogy a forró időszakban étkezzünk másképp, mint a téli időszaban, kerüljük a forró, csípős és nehéz, olajos ételeket, és adjunk teret a könnyű nyárias fogásoknak. A grill zöldségeknek és könnyű leveseknek, szószoknak. Az olajos magvak is főként a tél ételei. A meleg időszak során azonban bátran fogyaszthatunk nyers ételeket, nem véletlen, hogy most érik a legtöbb gyümölcs, jó lehet a joghurt, növényi joghurt és a népszerű saláták is teret kapnak. Természetesen ezeket is próbáljuk meg inkább napközben vagy ténylegesen a forróság alatt enni. Az ájurvédikus tisztítókúrák ideje a tavasz, de a nyár elején még nem vagyunk elkésve, később már a vízvesztéssel járó módszerek nem javalltak, de egy orvos által felügyelt léböjt viszont jó lehet.

Az azonban nem tesz jót az emésztésünknek, ha teljesen kihűtjük a tüzét, erre figyeljünk a nyár folyamán. PL. ha folyamatosan jéghideg italokat vagy lassikat iszunk. Bánjunk óvatosan a melegítő fűszerekkel, a gyömbérrel, fahéjjal és a melegítő hatású gabonákkal, így pl. a zabbal is. A meleg során megterhelődhet a szív és a keringési rendszer, ezért inkább többször együnk, kisebb adagokat, a legnagyobb hőségben pedig, napközben kerülhetjük a gabonákat, kenyérlepényeket, kövessük egy picit a test jelzéseit.

A nyár fontos időszak a vitaminraktárak feltöltése szempontjából. Érdemes mindenféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, különösen amik a lakóhelyünk zónájában, égövén teremnek. Érdemes a szezonális dolgokból végig-enni az egész palettát. Bizonyos zöldségek egyébként könnyebben emészthetők és feldolgozhatók párolva vagy főzve, ezért ne csak a nyers élelmiszereket tekintsük egészségesnek!

A káros napfénytől védjük bőrünket, a D-vitamin raktárakat azonban próbáljuk meg feltölteni pl. korareggeli napozással. Ez ugyanis jóval egészségesebb a szervezet számára, mint a délutáni vagy esti napsütéses órák. Indiában a szantálpéppel való hűtés az egyik bevált módszer a meleg ellen, utalva ezzel a bőr védelmének is fontosságára. A szívet egyébként a keserű ízű fogyasztásával hozhatjuk kissé egyensúlyba, ilyen lehet pl. a rukkola saláta, mértékkel a tüdőbarát görögszéna mag, a karela és az okra.