Megjelent a Jóga-szútra befejező része

Admin Életmód, Hírek

Hogyan érheti el a jógi az abszolút szabadságot, melynek során teljesen mentessé válik az anyagi energia hatásától? A Jóga-szútra 4. része bemutatja az anyagi világtól való teljes eltávolodás és a felszabadulás útját.
Megvásárolható a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola könyvtárában, vagy
Innen megrendelheted, amíg a készlet tart: https://jogapont.hu/kiadvanyok/
Ezennel elkészült a Jóga-szútra várva várt befejező kötete, amely Patandzsali művének negyedik fejezetét foglalja magába, Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) fordításában és kommentárjaival.
Az elmúlt csaknem két évtized rendkívül mély elméleti és tapasztalati kutatásának eredményeként végre a Jóga-szútra utolsó fejezetét tárgyaló kötet is az olvasók kezébe kerülhet. Nagy utat tettünk meg a jóga ösvényén az első fejezetben tárgyalt alapvető tanításoktól a negyedik fejezetig, a Kaivalya-pádáig, melynek témája az anyagi világtól való eltávolodás és a felszabadulás. Ez a kötet az emberiség egy ősi vágyálmát, a tényleges szabadságot hozza elérhető közelségbe.
A boldogságot kutató ember számára a boldogság fogalma kimondva-kimondatlanul összekapcsolódik a szabadság gondolatával. A szabadság mint eszme a történelem során számtalanszor előkerült már az emberi társadalom különböző irányú törekvéseiben, s a filozófiai gondolkodásnak is az egyik központi témájává vált. Ennek az oka az, hogy az ember a boldogságot és a szabadságot is úgy szomjazza, mint a halál peremére sodródott, sivatagban bolyongó vándor a vizet.
Ennek az erős szomjnak a jelenlétéből azt a nagyon egyszerű következtetést vonhatjuk le, hogy az emberek nem boldogok, és nem is annyira szabadok, mint amennyire azok szeretnének lenni. A szabadság és a boldogság kizárólag a lélek útján, a lélek megismerése által érhető el, s ezt az utat az ősi védikus szentírások jógának, vagyis az Abszolútummal való összekapcsolódásnak nevezik.
Jelen kötet szerzője, Gaura Krisna Dásza (Dr. Tóth-Soma László), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanára, aki Patandzsali Jóga-szútráit az eredeti szanszkrit szövegből fordította le, s a szútrákhoz írt magyarázataiban a jóga elméleti tanításai mellett az önmegvalósítást gyakorló jógík életére vonatkozó számtalan útmutatást is közkinccsé tette. Tudásának és több mint negyedévszázados gyakorlati tapasztalatának fényében megbízható segítség mindazok számára, akik a jóga útján szeretnék megismerni önmagukat és örök kapcsolatukat mindenek végső forrásával.