Navarātri ünnepköre

Admin Életmód, Hírek

Ma kezdődik Navarātri ünnepe Indiában. Ez az Istennő vagy Istennők 9 éjjele, egy 10 napon át tartó időszak összesen, ahol mind a 9 éjjelen Durgā Devi formáit imádják, aki az anyagi energiáért is felelős. Más elképzelés szerint Brahmā, Visṇu és Śiva kedvesét, Sarasvatīt, Lakṣmīt, és Durgāt imádják. Ezeken a napokon az urak tiszteletüket fejezik ki a hölgyek felé. A gyermeklányokat édességekkel ajándékozzák meg, Durgā devīt pedig minden nap különböző színű gyönyörű ruhákba öltöztetik. Az istennői energia, azaz összefoglaló szóval “Śakti” megjelenik a tanuló brahmacarini, a gondoskodó édesanya, de a haragos istennő, Kālī formájában is. Navarātri minden évben a kiegyenlítődés időszaka, a tavaszi és az őszi napéjegyenlőséghez köthető csillagászatilag.
Az ünnepkör újholdkor kezdődik és a Dusshera napjával záródik. A történet szerint Mahiṣāsura démon egy feldühödött bika képében kezdte szétrombolni az univerzumot. Amikor is az Úr Brahma, Śiva és Visṇu úgy döntöttek, hogy közös spirituális erejükkel meghívják Durgādevīt, aki majd képes lesz legyőzni őt – Mahisasaura-mardini.
Az ünnep kifejezi a hölgyekben rejlő csodálatos erő, potencia iránti tiszteletet, valamint rávilágít a pszichológiából is jól ismert archetípusaikra, arcaikra. Dusshera ugyanakkor az Úr Rāma királyfi történetét is magában rejti, amikor 14 év száműzetés után legyőzi Rāvanát, Laṅkā démonát, és feleségét kiszabadítva hazatér otthonába. A harc napja szintén október 5-re esik idén, a 10. holdnapra.
Mahiṣāsura démon legyőzése hasonlóan Rāvana 10 fejéhez a saját belső káros tulajdonságainkon való felülkerekedést jelképezi. Vagyis azt, hogy a valóban erős ember képes legyőzni saját hibáit és gyengeségeit és felülkerekedni a szívet szennyező tulajdonságokon, mint a kéj, a düh, a mohóság, az illúzió, lustaság és irigység, stb.