A regeneratív talajművelés 4 pillére

Fodor Hírek, Öko

Tudod, mi az a regeneratív talajművelés? Hogyan lesz gazdag termésed és egészséges biokerted, ha alkalmazod? Ha a természet elvei szerint műveled a talajt, meg tudod valósítani ugyanazt az egyensúlyt és fenntarthatóságot, mint a természetben.

Mik ezek az elvek?
1. Maximális fotoszintézis
Folyamatosan legyenek a talajban élő gyökerek, mert a növények a gyökereken keresztül juttatják el a tápanyagokat a talaj élőlényeinek. Ősszel, a termés betakarítása után mindig vessünk „takarónövényeket”, pl. lóbabot, facéliát, mustárt, ezeket tavasszal, a következő vetés előtt vágjuk le (kivéve ha kifagyott), és sekélyen kapáljuk bele a talaj felszínébe.
 
2. Változatosság
Különböző növényfajokat és fajtákat ültessünk, ezzel hozzájárulunk a talajban élő mikroorganizmusok és rovarok sokféleségéhez, így megvalósul a kórokozók és kártevők természetes szabályozása.
 
3. Teljes talajtakarás
A természetben nem látunk csupasz talajfelszínt, ez csak katasztrófák és az emberi tevékenység nyomán keletkezik. Az időjárás tönkreteheti a csupasz talajt, elmossa a termőréteget. A takarással megóvjuk a talajt és a benne élőket.
 
4. Minimális bolygatás
Az intenzív talajművelés a talaj ásását, forgatását jelenti, de ennek tömörödés, erózió, tápanyagveszteség lesz az eredménye, károsodik a talaj szerkezete, zavarja a talajéletet. Csak minimálisan bolygassuk meg a talajt, használjunk ásóvillát a lazításhoz, így a talajmegújulás folyamatai zavartalanul működhetnek.
 
Krisna-völgyben mi kialakítottuk ezt a rendszert, vigyázunk a talajra, hogy gazdag terméssel hálálja meg a gondoskodást.
Kövesd a @Krisnakert oldalt további hasznos tudnivalókért!