A víz védelmében

Admin Hírek, Öko

Március 22. – Ma van a víz világnapja, és ehhez kapcsolódóan fel kell hívnunk a figyelmet az ivóvíz és a vizes élőhelyek védelmének fontosságára
Tudtad?
Krisna-völgy legnagyobb része agyagos vályogtalajon fekszik, ahol a vízgazdálkodás komoly erőfeszítést kíván. A Völgy vízellátását egy 330 méteres mélyfúrású kút, 35 db ásott kút, valamint egy folyó adja. Az ásott kutak az aszályos időszakok hatására elkezdtek kiszáradni, de a talaj megóvásával egy évtizeden belül újratermelődhetnek. Az ivóvíz használat szempontjából nagyon fontos, hogy a térségben nem használunk műtrágyát, így a kutak vizei kémiailag és biológiailag is jó minőségű ivóvizet biztosítanak, noha a mélyfúrt kút vize vastalanításra szorul. A régió legfontosabb felszíni vize a kis patak, amelyet a hívők India szent folyója után csak „Jamunának” becéznek, vizét közel 30 kisebb forrás táplálja.
A kertészeti termelés jól tervezettségének és a vízmegtartó művelésnek köszönhetően mindössze 1,5 hektár terület szorul rendszeres öntözésre.
Ilyen technikák:
– a talajra merőleges művelés,
– az erdősítés és fával borítás,
– a szántás mellőzése, amely védi a talajt,
– a nyári csapadékelvezetésre pedig beszivárogtató öv-árkok, barázdák létrehozásával lehet felkészülni.
A Völgy kapujában csörgedező kis folyó több helyen tavakká van alakítva, amelyek a folyó vize mellett a csapadékvíz tárolására is alkalmasak. Krisna-völgyben csak a felszíni vizek aránya 5000 köbméter, amely a vízkincs mellett hozzájárul az élővilág, különösen a rovarfajok gazdagságához.
A szennyvíz elvezetésére, amely egy 3,6 km hosszú csatornarendszeren keresztül történik, Krisna-völgy nádgyökérzónás tisztítót használ, amelynek révén a területről, leszámítva a természetes folyóvizeket, nem lép ki víz. A megtisztított szennyvizet friss facsoportok, ún. tüzelőnek való energiaültetvény locsolására használják. Így is lehet. 30 év munka, szolgálat és szorgalmas törekvés. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy ragaszkodtak az elvhez, a vízióhoz, hogy úgy éljenek Krisna-völgy lakói, ami jó az anyaföldnek, a természetnek és jó a Föld vízkészleteinek is. Édesebb karma.