Bhaktivinoda Thākura, a vaiṣṇavák “tábornoka”

Admin Hírek

2023-ban szeptember 27-re esik Śrīla Bhaktivinoda Thākura (1838-1914) eltávozási napja.

Bhaktivinoda Thākura, az újkori vaiṣṇavizmus legtermékenyebb írója a múlt század első felében született a nyugat-bengáliai Ulāgrāma nevű faluban. Már kisgyermekként kapcsolatba került az írással: 11 éves korában alkotta meg első bengáli nyelvű művét. Az iskolaévek alatt rendszeresen publikált angol nyelven, húszéves korára pedig két kötetnyi angol nyelvű verset adott ki, amelynek egyébként egy példánya ma is látható a londoni British Museumban. Huszonéves korában elfoglalta a kormánymegbízott elöljárója pozícióját, munkája mellett a vaiṣṇavizmus elveit is tanulmányozta és terjesztette. Később áthelyezték Jagannātha Puriba, ahol a kormány megbízottja megkérte, hogy legyen a Jagannātha templom vezetője a kormány részéről. 
1881-ben egy zarándoklaton találkozott Śrīla Jagannātha dāsa Bābājīval, az ott élő gaudīya vaiṣṇavák vezetőjével. Śrīla Bhaktivinoda útmutatást és mély inspirációt kapott tőle és śiksā-gurujának tekintette őt, s ő nevezte el “tábornoknak” is. Gaurakiśora dāsa Bābājī pedig Bhaktivinoda Thākura szellemi irányítását fogadta el, azaz őt tisztelte śikṣā-gurujaként. A vṛndāvanai gosvāmīk adományozták neki a Bhaktivinoda címet hatalmas odaadásának elismeréseképpen.
Thākura alapította meg az első Krisna-tudatos szervezetet Śrī Viśva Vaiṣṇava Sabhā néven, melyhez számos kalkuttai lakos csatlakozott. A rákövetkező évben kiadta a Bhagavad-gītā saját bengáli fordítását és magyarázatát, valamint a Śrī Caitanya Śikṣāmṛta (Caitanya nektári tanításai) c. művét is publikálta. Saját nyomdát is alapított.
Egy éjszaka álmot látott, amelyben az Úr Caitanya azt az utasítást adta neki, hogy Navadvīpában végezzen szolgálatot. Később áthelyezték Krisna-nagarába, amely nagyon közel volt Navadvīpához.
1890-ben egy fontos esemény történt: Bhaktivinoda Thākura felfedezte Caitanya Mahaprabhu valódi születési helyét. Egyik este, amikor éppen otthonának tetején tartózkodott és meditációba mélyedt, egy isteni látomást tapasztalt: egy ragyogó kunyhót látott északkeletre. Másnap reggel elment arra a környékre, amelyet látomásában látott. A helyiek egy nagy földkupachoz vezették, amely tele volt tulasī növényekkel: ez volt az a hely, ahol egykor Jagannātha Miśra háza állt. 
1910-ben teljesen visszavonult a világtól és egy kis kunyhóba zárkózott. 1914-ben, Gadādhara Paṇḍita eltávozási napján hagyta el ezt az anyagi világot. Puṣpa-samādhija a bhajana kuṭirjában található a Rādhā-kundánál.
 
————————————–

Śrīla Bhaktivinoda Thākura prédikálásának három fő eredménye volt:

1. Száz hiteles, a vaiṣṇava életmódot és gondolkodást részletekbe menően taglaló könyvet írt.
2. Felfedezte az Úr Caitanya megjelenési helyét.
3. Újabb prédikálási módszereket vezetett be.

Bhaktivinoda Thākura olyan természetfölötti képességekkel is rendelkezett mint pl. a tisztánlátás. Három fontos dolgot jósolt meg a jövővel kapcsolatban:

1. “Hamarosan meg fog jelenni egy személy – írta Bhaktivinoda Thākura – aki beutazza majd az egész világot, s mindenhol elterjeszti az Úr Caitanya tanításait.”
2. “A harināma-saṅkīrtana (Kṛṣṇa szent neveinek éneklése) hamarosan el fog terjedni az egész világon. Ó, mikor jön el az a nap, amikor amerikai, angol, francia, német és orosz emberek karatalokkal és mrdangákkal zenélnek és a Hare Kṛṣṇa mantrát éneklik?”
3. “Mikor jön el az a nap, amikor a fehér bőrű külföldiek eljönnek majd Śrī Māyāpur-dhāmába, és csatlakoznak a bengáli vaiṣṇavákhoz, hogy együtt énekeljék: Jaya Śacinandana, Jaya Śacinandana? Mikor jön el az a nap?”
A jóslatok beteljesítője A. C. Bhaktivedanta Swami volt, aki szintén 1896-ban jelent meg, ugyanakkor, amikor Bhaktivinoda Thākura elküldte a könyveket a tengerentúlra. “Úgy kell tekintenünk – mondta egyszer Śrīla Prabhupāda – hogy Śrīla Bhaktivinoda Thākura volt a Krisna-tudatú mozgalom (ISKCON) tiszta formájának eredete.”
1986-ban, csupán 100 évvel Bhaktivinoda Thākura harmadik jóslata után 3000 “fehérbőrű bhakta” érkezett Amerikából, Angliából, Franciaországból, Németországból, Oroszországból és ötven más országból az ISKCON Māyāpura Candradoya Mandir központjába.