Dhanvantari: Az Ájurvéda félistene

Fodor Életmód, Hírek

Indiában ma, hazánkban pedig holnap (november 11-én) ünnepeljük Dhanteras napját, vagyis Dhanvantari, az Ájurvéda és az orvoslás istenségének megjelenési napját. Ez a nap hagyományosan 2 nappal előzi meg Dívalit, a fények ünnepét, amikor Rāma királyfi hazatér Ayodhyāba 14 éves száműzetéséről.

Dívali hazánkban éppen ezért szintén 2 nappal később, hétfőn lenne esedékes, de már vasárnap érdemes lámpásokat gyújtanunk és virágokkal ékesíteni otthonunkat, ha szeretnénk megfelelő atmoszférát teremteni.

Dhanvantarira Úr Viṣṇu orvos-inkarnációjaként tekintenek. Ő az, aki akkor lép ki a tejóceánból, amikor kiköpülik azt a félistenek és a démonok, és kezében tartja az orvoslás szimbólumát, egy nektárral teli agyagedényt, gyógynövényekkel.

Dhanvantarihoz ezen a napon egészségéért és felépülésért imádkoznak a hívek, és nemcsak a test, hanem a lélek épségéért, a lelki és mentális egészségért is fohászkodnak hozzá.

Megjelenési napja az Ájurvéda tudományának napja is Indiában, amely a Föld egyik legősibb, hagyományos, természetes gyógyászati módszere, és kifejezetten a krónikus betegségek esetén tartják hatásosnak. A táplálkozási tanácsok követése, testtípus szerinti étkezés, böjtök, tisztítókúrák és a helyes, egészséges étrend mi a részét képezik, az elme nyugalmát pedig légzőgyakorlatok, a meditáció, a mantrák és a jóga szavatolják.

Dhanvantari megjelenésének napja alkalmából kívánjuk, hogy mindig legyetek egészségesek és erősek és éljetek nagyon boldogan. Hare Kṛṣṇa!