Gajar kaju raita – Sárgarépa, kesudió és datolya joghurtmártásban

Admin Hírek, Receptek, Saláták

Itt a jó idő, emiatt pedig terítékre kerülnek a hűtő hatású ételek most persze még a melegítő hatású répával és magvakkal, aszalványokkal keverve. Ez a salátaféle egy igazi keleties csemege, vendégvárónak és ünnepi ételnek is alkalmas.

Hozzávalók:
5 dl joghurt, 3 közepes répa (kb. 25 dkg), 6 datolya vagy 2 ek mazsola, 3 ek pirított kesudió vagy héjatlan mandula, 1 kk reszelt citromhéj ill. narancshéj, 2 ek friss, szűrt narancslé, 2 ek cukor, 1/4 kk durvára tört kardamom

Egy szűrőt három réteg gézzel vagy finom muszlinnal kibélelünk, beleöntjük a joghurtot, négy sarkát összefogjuk, és rákötjük egy hosszúnyelű fakanál nyelére. A fakanalat keresztülvetjük egy magas fazék száján, hogy kicsöpöghessen a savó a joghurtból. 2-3 órán át ily módon sűrítjük a joghurtot. Ezután krémesre keverjük. A répát megtisztítjuk, majd a reszelő durva fokán lereszeljük. Kinyomkodjuk belőle a felesleges levet. A datolyát kimagozzuk és vékony karikákra vágjuk. Amennyiben mazsolát használunk, azt megmossuk, 10 percre forró vízbe áztatjuk, majd leöblítjük és szárazra töröljük. Az összes hozzávalót a joghurthoz adjuk, jól elkeverjük. Alaposan behűtve tálaljuk.