Június 21.: A Jóga Nemzetközi Napja

Fodor Hírek, Jóga, Programajánló, PROGRAMOK

Június 21-én, vagyis ma van a Jóga Nemzetközi Napja, amelyet Narendra Modi indiai miniszterelnök javaslatára nyilvánítottak a jóga világnapjává az ENSZ-ben, 2014-ben. Az ünnep tökéletes időzítés, hiszen június 21. Szent Iván napja, éjjele, a leghosszabb nap, a kiteljesedés és a nyár csúcsa. A jógában pedig kifejezetten fontos a Nappal való kapcsolat, és talán az egyik legismertebb jógagyakorlat a Napüdvözlet, Sūrya-namaskār Június 21-én fordul vissza a Nap északi pályájáról délre és ezáltal az év leszálló felére előírt tevékenység végzését határozza meg.
 
 
A jóga nemzetközi napját sokan már a hétvégén megünnepelték, így tett az Indiai Köztársaság Nagykövetsége is, akik ingyenes jógaórák szervezésével hozzák minden évben közelebb ezt a csodálatos mozgásformát és módszert. De a szombati Szekérfesztiválon találkozhatsz pl. a “jóga főiskolájának”, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatóival is. Ez az az intézmény, ahol hazánkban egyedülálló módon, 3 éves államilag akkreditál képzés keretében jógamester lehetsz. 
Június 24-én érdemes a Városligetben meghallgatni Dr. Tóth-Soma László izgalmas előadását 11 órától a “Lélek izzásban, avagy az önmegvalósítás művészete” címmel, és rögtön utána pedig 11:30-tól jógabemutatót is láthattok a színpadon.
 
Nem szabad elfelejteni, hogy a jóga eredetileg a “yuj” szanszkrit szótőből ered, amelynek jelentése “kapcsolódni”. A kérdés pedig az, hogy kihez kapcsolódjunk? Azon túl, hogy a belső önvalódhoz, de nagyon fontos, hogy a Legfelsőbbhöz, Istenhez is kapcsolódhatsz általa, ha a jógát nemcsak testgyakorlatok sokaságának, hanem egy életmódnak tekinted, beleértve az étkezésre, életmódra vonatkozó ajánlásokat is. A jóga összekapcsol saját magaddal, a Felsőlélekkel és persze közösségi út is, összekapcsol minden más élőlénnyel, hiszen segít a szeretetteljes odaadás és az erőszakmentesség kifejlesztésében.