Magfogás, magbank – hogy jövőre is legyen kert! :)

Fodor Hírek, Öko

A hosszútávú fenntarthatóság fontos alapja a magfogás, amellyel éveken keresztül biztosíthatjuk a termeléshez szükséges alapvető magvakat. Léteznek egyszerűbben és nehezebben termeszthető növények. Sok házikertben a paradicsom, paprika, rukkola és a salátafélék folyamatosan jelen vannak, mert ezek magját nagyon egyszerű megtermelni. A kétéves növényeknél a répafélék, és káposztafélék magfogása már nehezebb, de kis kísérletezéssel és tapasztalattal megvalósítható.
 
A magfogáshoz tudnunk kell…
 
Hogy melyik zöldség széllel, pollenmozgatással vagy rovarokkal porzódik, és melyik öntermékeny, mint pl. a paradicsom.
 
A növények tehát:
– Ön beporzásúak, vagy
– Idegen beporzók (széllel vagy rovarok által).
 
Tudtad?
A kertekben igen kedvelt tökfélék, cukkini, főzőtök és patiszon mind egy nemzetségbe tartoznak. Ha magot fogunk róluk, akkor a második évtől kezdve már ezek furcsa és kissé amorf keverékével találkozhatunk, mivel ezeket természetes módon a méhek porozzák. A tökféléket ezért érdemes kézzel porozni.
 
A magtermesztés nagy odafigyelést és tudást igényel. A virágmagok gyűjtése és a gyümölcsfajták oltása szintén külön tudomány.
Krisna-völgy különleges magbankként funkcionál hazánkban. Aktívan jelenleg 50 fajta terménnyel dolgozunk, de használunk régi tájfajtákat is.
 
A régi magyar tájfajták kiválóak a családi, házi kertekbe, ezek ugyanis rezisztensek a körülményekkel, a termésmennyiségük kiszámíthatóbb, de a termés maga mindig kevesebb. Eltérő érési idővel rendelkeznek.
 
Intenzív termesztésbe, fólia- és üvegházakba ezért, mint Krisna-völgy több száz hektáros területe is, inkább a modern bio fajtákat válasszuk.
 
Növényvédelem mag-teáztatással
Ha kisebb, családi kertünk van, a magok teáztatása egy nagyon jó kiegészítő növényvédelmi megoldás lehet. A magokat a kiültetés előtt komposzt-teába, zsurló, körömvirág vagy kamilla teájába áztatjuk 10 percre.
 
Az áztatás után a magokat kissé megszárítjuk, majd azonnal el is ültetjük, mivel a teáztatástól beindul a csírázás.
 
Még több tudás itt: Krisnakert >>