Vegyes szabdzsi papadammal

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A papadam egy indiai csicseriborsó lepény, amit kisütve is el lehet ropogtatni, de ehhez a szabdzsihoz adva kellemesen gazdagítja a színes zöldségkeveréket, így ünnepivé varázsolja az asztalt.

Hozzávalók:
5-6 db burgonya
1/2 kg karfiol
1/2 kg zöldbab
1 db piros kaliforniai paprika
1/2 zacskó papadam
1/4 csésze növényi olaj (napraforgó vagy kókusz)
1 tk kalonji mag
1 tk lepkeszegmag (vagy görögszéna mag)
1 tk római kömény
1 tk édeskömény
1 ek őrölt koriander
1 tk kurkuma
1/4 tk chili por
1 csipet asafoetida
1 ek finomra reszelt friss gyömbér
1,5 ek só
1 marék friss petrezselyem / koriander
1 csésze víz

Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket: a burgonyát 1,5 cm-es kockákra, a babot 3 cm-es darabokra vágjuk. A karfiolt 2×2 cm rózsákra osztjuk, a paprikát vékony, 3 cm hosszú csíkokra vágjuk. A petrezselymet apróra metéljük.
Egy wokban vagy egy öntöttvas serpenyőben melegítsük fel az olajat, közben készítsük elő az összes fűszert a tűzhely mellé. Ha forró az olaj, szórjuk bele a darabos fűszereket. Amint kissé megbarnultak, adjuk hozzá az összes porított fűszert, valamint a reszelt gyömbért és keverjük el.
Ezután dobjuk bele a burgonyát, sózzuk meg, és 3-4 percig pirítsuk közepes lángon. Ha a burgonya letapadna, csak öntsünk néhány evőkanál vizet a serpenyőbe. Ezután adjuk hozzá a paprikát és a zöldbabot, és 2-3 percig pirítsuk. Ha szükséges, megint adjunk hozzá egy kis vizet. Végül belerakjuk a karfiolt is, és addig főzzük, míg a zöldségek szép arany színűek és puhák lesznek, ami kb. 10 percet igényel. Zárjuk el a lángot.
Külön egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a papadamot, egyenként, csak az egyik oldalán. Ez eltart néhány másodpercig. Akkor áll készen, amikor már áttetsző a színe, kissé hullámossá válik és apró fekete pöttyöket kap. Törjük össze a pirított papadámot kis darabokra, és adjuk a zöldségekhez. Szórjuk meg a friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és öntsük fel a maradék vízzel. Finoman, de magabiztosan keverjük össze, és párolt rizzsel vagy forró lepénykenyérrel – chapatival – tálaljuk.