A Pāpamocanī ekādaśī csillagászati titkai

Fodor Filozófia

A holnapi napon tartjuk a Pāpamocanī ekādaśīt, vagyis azt a böjtnapot, amelyről úgy tartják, hogy képes minden bűntől megtisztítani az embert, ezért nagyon fontos.

A böjtök végzése fontos része a védikus hagyománynak. Nemcsak a testi egészséget javítja az okos, tervezett és időszakos böjt, hanem az elme kontrollálásában is segít. Az ekādasī ráadásul nem mindig nehéz, gabonaféléket és hüvelyeseket elhagyó böjtnapon is ehetünk ahiṁsā tejtermékeket, zöldlevelűeket, nem aprószemű olajos magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket, hajdinát, burgonyát és tápiókát, meg megannyi mást.

A Pāpamocanī ekādasī története szerint a fiatal szent Medhāvī beleszeretett a gyönyörű apsarāba, Manjughosaba, aki elbűvölte táncával és énekével. A hölgy a férfi mellett maradt, társaként, de kikötötte, hogy pontosan 57 évet, 9 hónapot és 3 napot marad.

Medhāvī folyamatosan kérlelte a maradásra, és mikor a szép hölgy egy idő után nem volt ebben partner, hanem visszatért az apsarāk birodalmába, Medhāvī úgy érezte, hogy feleslegesen pazarolta el az életét a lányra a lelki gyakorlatok helyett és haragjában megátkozta őt.

A hölgy nagyon megijedt és arról érdeklődött, milyen módon engesztelhetné ki a Legfelsőbbet, a sértett brāhmaṇāt és semlegesíthetné ezt az “átkot”. A válasz pedig ez volt, hogy érdemes hibátlanul megtartani a Pāpamocanī ekādaśīt és csak másnap megtörni a böjtöt. A védikus hagyományban ez egyébként 1 teljes napos böjtöt jelentett, maximum víz kortyolásával, de napjainkban már csak a böjt magját követjük, vagyis azt, hogy nem fogyasztunk gabonaféléket és hüvelyeseket sem a hús, hal, tojás, hagyma, fokhagyma, és mámorítók mellett. A böjt megtörése egyébként most majd április 6., szombat reggelre esik.

Az ekādaśī történtében egyébként két csillagászati titok is rejlik…

Az ekādaśī kat egy hónapban 2 alkalommal tartjuk meg, a növő holdszakasz és a fogyó Hold 11. napján. Ez ki is jelöli a holdhónap kedvező részét a növő Hold 5. napjától már kedvezőbbnek számít a holdciklus, de a 11. naptól pedig kifejezetten nagyon erős a Hold, főként a teliholdig. Ilyenkor szépnek, kereknek látjuk formáját is. A fogyóholdas szakasz 11. napjától viszont annyira lesoványodik, hogy ez az időszak az újhold utánig semmilyen kedvező tevékenységre nem alkalmas, pl. esküvőkre vagy házszentelő rituálékra. Vagyis az ekādasī a testet és elmét megújító böjt mellett egy jelzőlámpa is nekünk az égen.

A Pāpamocanī ekādaśī történetében találunk még egy érdekességet, ez az 57 év 9 hónap és 3 napos időszak. Ez a nagy égi bíra, a Szaturnusz bolygó második visszatérési idejének kezdete, ekkor kerül ugyanis hatótávba ez a bolygó, 59 évesen van a csúcspontja a visszatérésnek, és 60 évesek is elmúlunk mire letudhatjuk kihívásokkal teli hatásait. Szaturnusz a legnagyobb karmikus tanító a Kali yugában, vagyis a jelenlegi vaskorban és a karmánk szerinti szenvedésekért felelős. Ezért is ez a különös évszám. A Pāpamocanī ekādaśī val mindenféle “karmikus” bűntettünk alól is megszabadulhatunk.