Itt a hidegebb, téli időszak, amikor minden ételből szükségünk van tápláló vitaminokra, hiszen a Nap ereje már elenyésző, és a természetből kevésbé tudunk töltődni. A cékla egész télen elérhető gumós növényünk, ami kiváló vasforrás is.
Hozzávalók:
3 nagyobb fej cékla (lehet sárga is)
1 kk római kömény
1 kk hing (hagyma helyett)
Fél citrom leve
1 evk cukor; só, bors ízlés szerint
Friss zöld petrezselyem
1 dl növényi tejszín
A céklát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Feltesszük főzni úgy, hogy 1-2 cm magasan ellepje a víz. Sót adunk hozzá és a hinget, valamint a római köményt. Ha egészben van otthon, érdemes egy kanál olívaolajon kipattogtatni és úgy a leveshez adni.
A cékla hosszbbsn fő mint más zöldségek. 20 perc után már általában jó, turmixolhatjuk, de van, aki egészben is szereti.
Ezt követően felöntjük a növényi tejszínnel, 1 kis kanál citromlevet és cukrot és egy csipet borsot adunk hozzá, majd friss zöld petrezselyemmel és lehetőleg 1 karika citrommal a tetején tálaljuk. Így színes, és ízletes, tartalmas levest kapunk a téli időszakra. Édesen a gyermekek is igen kedvelik. Szintén gyermekeknek almával érdemes dúsabbá tenni a levest, a főtt, sült alma édeskés íze miatt.
Az eredeti recept: Manodhara Konyhájából