Hagyományos kézműves textilműhely a somogyi lankák közt

Admin Hírek, Öko

A Syama Handmade Textilműhely 2019-ben indult útjára. Célja, hogy Krisna-völgy önellátási törekvéseinek részeként megoldást nyújtson a saját ruházat igényére, mindeközben pedig kutassa és megőrizze a ruhakészítéshez köthető hagyományos módszereket.

Fő tevékenysége a ruházati termékek fenntartható módon történő gyártása, forgalmazása és a ruhakészítéshez kapcsolódó termelési és kézműves mesterségek kutatása, rendszerezése és hagyományainak ápolása.

A textilműhelyben kiemelt fontosságú a néphagyományt követő alapanyagok, a len, a kender, a gyapjú előállítása, és általánosságban véve a természetes anyagok (pamut, selyem, alpaka, bambusz, …) használata.

Magyarországon ma már igen kevesen rendelkeznek azzal a tudással, hogy hogyan kell saját rostlen és rostkender segítségével önfenntartó módon elkészíteni a ruháinkat. Több éves kutatómunka és kísérletezés árán sikerült ezt visszahozni a feledés homályából. Jelenleg Krisna-völgy az egyetlen olyan hely hazánkban, ahol a magtól a ruháig a teljes folyamatot a gyakorlatban is űzik.

A Syama Handmade munkájának szerves részét képezi a hagyományos textilkészítési eljárások felkutatása, beleértve, hogy a fonal- és textilfestéshez természetes növényi festékeket használnak. Emellett a nyomódúcos textilmintázást is alkalmazzák, amely a magyar textilhagyományban is elterjedt volt. Ennek a technikának az eredete egészen Indiáig vezethető vissza, ahol napjainkig tanulmányozható. Nagy mennyiségű magyar és indiai fa-nyomódúccal rendelkeznek. De kutatják és ápolják a magyar és az indiai tradicionális hímzési technikákat is.

A kézműves műhelyben számos 100-120 évvel ezelőtt készült jelenleg is működőképes eszköz található, pl. rokkák, szövőszékek, gyapjúkártoló, tiloló, gereben gazdagítja a repertoárt. A lyukkártyás szövőszék (nyüstös gép) kifejezetten ritkaságnak számít hazánkban. Eszközeink ma is jó állapotban vannak és remek szolgálatot tesznek.

A tevékenységeik során az eszközöket emberi erővel működtetik, áramot csak a világításra használnak, a mosást és a vasalást is fenntartható módon oldják meg.

A sokféle kipróbált textilkészítési technika közül az alábbi termelési irányokat indították el:

  • Len, kender, gyapjú feldolgozás
  • Fonás, szövés
  • Fonal- és textilfestés festőnövényekkel
  • Nyomódúcos textilmintázás
  • Hímzés

A denti textilkészítési módszerekkel az alábbi termékcsoportokat kezdték el „gyártani”:

  • a Krisna-templomokban és a Krisna-hívők otthonaiban található házioltárokon az istenszobrok részére készült úgynevezett múrti-ruhák.
  • ruházat a Krisna-hívőknek (főként hagyományos indiai viselet: dhótik, kurták, szárík, csadarok, gópí-szoknyák, csólik, stb.) és kiegészítők (dzsapa-zsákok, imazsákok)
  • általános ruházat (kendők, sálak, ingek, szoknyák, pólók), kiegészítők (karkötők, tarisznyák, stb.)
  • lakástextíliák (függönyök, ágytakarók, lepedők)

Az eddigi évek során összegyűlt tudásanyagot képzések, tanfolyamok keretében oktatják általános és középiskolás csoportoknak, felnőtteknek, valamint pályázati programok keretében még külföldi, európai résztvevőknek is igyekeznek átadni.

https://www.facebook.com/SyamaHandmade