Az Úr Jagannātha konyhája, a legnagyobb a világon!

Fodor Gasztro, Hírek

Śrī Jagannātha az Univerzum Ura. Az Ő konyháját tartják a világ legnagyobb konyhájának. A Śrī mandir külső épületegyüttesétől délkeleti irányban található. A Konyha hossza 150 láb, szélessége 100 láb, magassága pedig körülbelül 20 láb. A konyha 32 helyiségből áll, amelyekben 250 földből készült kemence található. Körülbelül 600 szakács (Suara) és 400 segéd szolgál itt mindennap az Úr ételének elkészítésénél. A Śrī mandir konyhájában háromféle tűzhely van, az Anna Chuli, az Ahia Chuli és a Piṭhā Chuli. A tűzhelyek, ahol a rizst készítik, 4′ x 2,5′ x 2′ méretűek. A két rizskályha között kialakított téglalap alakú teret Ahia-nak nevezik. Az Ahia Chuliban főznek mindenféle dált és curry-t. A templom konyhájában csak tíz darab Piṭhā Chuli van, amelyek cementből készültek. Ennek a konyhának a tüze Vaishnava Agni néven ismert, mivel ez a tűz az Úr Jagannātha konyhájában van, és magát Viṣṇut szolgálta. Soha nem oltják el. Úgy tartják, hogy Mahālakṣmī Maga főz a konyhában; mindenki az ő szolgájának érzi magát. Mivel nem figyel oda a főzésre azokon a napokon, amikor az Úr Jagannātha állítólag beteg a Ratha Yātrā előtt, az étel kevésbé ízletes. A Ratha Yātrā alatt, amikor az Úr Jagannātha a Śrī Gundicha templomban van, azt mondják, hogy nem buzgólkodik a főzésben, ezért az étel ízetlen.

Azt is mondják, hogy ha Laksmī anya elégedetlen a szakácsok előkészületeivel, akkor egy kutya jelenik meg rejtélyes módon a templom területén. Ha a kutya megjelenik, az összes ételt el kell ásni, és újra el kell készíteni. Mivel a templomba nem engednek be kutyát, azt mondják, hogy ez a kutya Kutama Chandi, az ételek megtisztításáért felelős tantrikus istennő. A Srimandir konyhájában négyféle étel készül. Ezek a Bhimapaka, Nalapaka, Souripaka és Gouripaka. A Bhimapaka preparációi a Badatiana, Gudakhuara, Pakala Nadia Rasa, Purapitha,Biripitha és Gudakanji. A Nalapakában olyan preparációkat készítenek, mint a Sākara, Tianlapara, Adanga és különböző édes italok. A Souripaka preparációk közé tartozik a Mahura, Deshialubhaja, Kadalibhaja, Adapachedi, Ghialabanga és a sütemények fajtái. A Gouripaka csooprtban Mugatiana, Leutia, Kosalā és Madhura Lalita Saga preparációkat főznek.

A Śrī mandir konyhájában négyféle rizst készítenek. Ezek a következők: Salianna, Khiraanna, Dadhianna és Sitalaanna. A Sunakhila rizst ghível és Phalatabha Kharada Lavanával együtt főzik, hogy Saliannát kapjanak. A Khiraanna készítéséhez a Basumati rizzsel együtt tehéntejet, ghít és Kharada Lavaṇa-t keverünk és főzünk össze. Hasonlóképpen sima rizst keverve házisajttal Dhdhiannát készítenek, és rizst keverve Tabharasával és Kharada Lavanával Sitalaannát készítenek. Az ételeket a templom konyhájában olyan tiszta módon és mély odaadással készítik el, hogy nagy lelki hatást éreznek mind azok, akik főznek, mind azok, akik esznek. Egyedülálló jellegzetesség, hogy az agyagedényeket egy speciális agyagkemencében helyezik el, szám szerint ötöt, egyiket a másik tetején. Mégis a tetején lévő fő meg először.
A templomkomplexumban két kút található, amelyek a konyha vízellátását szolgálják. Ezeket Gaṅgānak és Jamunának nevezik, és mindkettő magához a konyhához közel van. A kutak sugara több mint 10 láb és mélysége egyenként 100 láb.

A templom konyhájához szükséges összes hozzávalót a Mahālakṣmī Bhandarból hozzák, amelyet a Suara Nijoga Szövetkezeti Társaság üzemeltet. Az ételek főzéséhez használt agyagedényeket a Kumbhakāra biztosítja, ezeket az edényeket a közeli területekről szállítják a templomi konyhának. A konyhához szükséges fát korábban az állam különböző erdeiből szállították. Az erdők államosítása után azonban az állami erdészeti társaságok biztosítják a főzéshez szükséges fát. Naponta 5000 embert lehet etetni, de a nagy fesztiválnapokon egy-tízmillió embert is el lehet látni. Az Úr Jagannātha templomi konyhája ezért a világ legnagyobb vendéglátó helyének tekinthető, amely mindenkit kiszolgál, foglalás vagy előzetes bejelentés nélkül.
Saroj Kumar Paṇḍā

A Gadibrahma College igazgatója, Delang, Purī

Chappan Bhog vagy Mahāprasāda
Mahāprasāda a Purī szent templomában az Úr Jagannāthnak felajánlott 56 ételre használt kifejezés. A ” Skanda Purāna” szerint az Úr Jagannātha megváltja a bhaktákat azzal, hogy megengedi nekik, hogy részesednek a Mahaprasadjából, hogy darshant kapjanak, és hogy imádják őt a rituálék betartásával és ajándékok felajánlásával.A mahāprasādamot itt ‘Anna Brahmāként’ kezelik. A templom konyhája képes egy nap több ezer hívőre főzni. A mahāprasādamot csak agyagedényekben főzik, és a tűz forrása kizárólag tűzifa. A gőzben főtt ételt először az Úr Jagannāthnak ajánlják fel, majd Vimala Istennőnek, ami után Mahaprasad lesz belőle. Ezt a mahāprasādamot minden kaszt és hitvallás embere szabadon, megkülönböztetés nélkül fogyasztja.

Amikor a gőzben főtt ételt az Úrnak hordják a földi edényekben, az ételből nem árad íz, de amikor az Úrnak való felajánlás után visszaviszik az eladási helyre, finom illat száll a szellővel, a bhakták kellemes meglepetésére. Most az étel meg van áldva.

A turisták előszeretettel visznek magukkal egy bizonyos fajta száraz mahaprasadot, az úgynevezett “Khājā”-t (amely maidából, cukorból és ghíből készül), amely napokig frissen marad.

Mahaprasadot a Ratha Yātrā-t megelőző 21 napban nem szabad felajánlani, mivel az Úr állítólag lázas ebben az időszakban.

A “Nirmalya” néven ismert szárított rizs Mahaprasadot a hívők és a turisták is használják különböző szent alkalmakra.

A CHAPANA Bhoga vagy MAHAPRASAD 56 fő eleme a következő:

1. Szádha Anna – egyszerű rizsvíz
2. Kaṇika – rizs, ghí és cukor.
3. Dahi Pakhal – túró rizs és víz.
4. Aḍa Pakhal – házisajt, gyömbér és víz.
5. Thāli Khechedi – lencse, rizs cukorral és ghível
6. Ghea Anna – Rizs ghível keverve
7. Khechedi – Lencsével kevert rizs
8. Mitha Pakhal – Rizs, cukor és víz.
9. Oria Pakhal – Rizs, Ghí, citrom és só.
Édességek
10. Khājā – Búzából készült
11. Gaja – Búzából, cukorból és Ghee-ből készül.
12. Lāḍu – Búzából, cukorból és Ghee-ből készül.
13. Magaja Lāḍu
14. Jeera Lāḍu
15. Jagannātha Ballav – búza, cukor és ghí
16. Khuruma – Búzából, cukorból és sóból készül.
17. Mathapuli – Ghee-ből, gyömbérből és egyfajta babból készül, amelyet sűrű pasztává őrölnek.
18. Kakara – Ghíből és búzából készül.
19. Marichi Lāḍu – Búzából és cukorból készül.
20. Luni Khuruma – Búzából, ghíből és sóból készül.

(A Bahuda Yātrā visszatérésekor a Sūnā Vesha alatt Rasagollát ajánlanak Bhogaként, de más napokon Rasagollát nem szabad Bhogaként felajánlani.)

Sütemények, palacsinták és pogácsák
21. Suar Piṭhā – Búzából és Ghí-ből készül.
22. Chadai Lada – Búzából, ghíből és cukorból készül.
23. Jhillī – Rizsliszt, ghí és cukor.
24. Kānti – Rizsliszt és Ghí
25. Manda – Búzából és Ghí-ből készül.
26. Amalu – Búzából, ghíből és cukorból készül.
27. Purī – Búzából és ghíből készül, és olajban megsütik, mint egy kis vékony palacsintát.
28. Luchi – Rizsből, lisztből és ghíből készül.
29. Bāra – Túróból, ghíből és egy bizonyos fajta babból készül.
30. Dahi Bāra – Egy bizonyos fajta babból és túróból készült sütemény.
31. Arisa – Rizslisztből és Ghíből készült lapos sütemény.
32. Tripuri – Rizsből, lisztből és ghíből készült lapos sütemény.
33. Rosapaik – Búzából és búzából készült sütemény.

Tejkészítmények
34. Khiri – Tej, cukor és rizs
35. Papudi – Csak tejszínből készül.
36. Khua – Tiszta tejből készül, amelyet lassan, órákon át főznek, hogy lágy, pudingszerű állagú legyen.
37. Rasabali – Tejből, cukorból és búzából készül.
38. Tadia – Friss sajtból, cukorból és Ghee-ből készül.
39. Chhena Khāi – túróból, tejből és cukorból készül.
40. Bapudi Khājā – tejből, cukorból és ghíből készült krém.
41. Khua Manda – Tejből, búzából és ghíből készül.
42. Sarapulli – Ez a leghíresebb és legnehezebben elkészíthető tejes étel. Tiszta tejből készül, amelyet órákon át lassan forralnak, és egy nagy pizza alakú serpenyőbe terítenek.
Curry zöldségekkel
43. Dāli
44. Biri dāli
45. Urid Dāl
46. Muga Dāl
47. Dalama – Ez az egyik tipikus étel az oriyai otthonokban. Dahl és zöldség kombinációja. Általában padlizsán, bab, édesburgonya és paradicsom, bár a templomos készítményekben nem használnak paradicsomot. Kókuszdiót és egy Bodhi nevű szárított zöldséggyökeret adnak hozzá, amely úgy néz ki, mint egy gomba, és magas a fehérjetartalma.
48. Maur
49. Besar
50. Sag – A spenótos étel
51. Potala Rasa
52. Goti Baigana
53. Khāta
54. Raita – joghurtszerű étel túróval és retekkel.
55. Pitā
56. Baigilni

A Mahaprasad megszilárdítja az emberi köteléket, megszenteli a szentségeket és felkészíti a távozó lelket a felfelé vezető útra.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja >>