Vegán spenótos-cukkinis lasagne

Fodor Gasztro, Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Egy tofus, zöldséges, besamel mártásos receptet hoztunk Nektek Gabi vegetáriánus konyhájából.

Hozzávalók:
* 500 g lasagne lap
* 2 kis csomag fagyasztott spenót (de lehet friss is)
* 6-7 közepes saláta cukkini
* 2 csomag füstölt tofu
* 2-3 doboz Vegaföl
* 4 csipet szerecsendió
* 1 db babérlevél
* 3 evőkanál vega margarin
* búzaliszt
* növényi sajt
* frissen őrölt bors
* só
*pici olívaolaj
* rozmaring
* kakukkfű
* bazsalikom (friss még jobb)

A növényi margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, és egy besamel mártást készítünk. Megszórjuk egy pici szerecsendióval, ez a mártás lelke, sóval borssal és félretesszük, hogy kihűljön.

Mindeközben a vegafölünket egy pici víz hozzáadásával csomómentesre kikeverjük. Ha ezzel is kész vagyunk felengedjük a besamelt vízzel, hogy kicsit folyékony legyen, majd hozzákeverjük az előzőleg csomómentesre kevert vegafölünket.

Megmossuk a cukkiniket, és karikákra vágjuk őket. Beletesszük egy tepsibe, vagy egy jénai tálba, lesózzuk és várunk egy picit, hogy engedjen némi levet. Ha megvagyunk, akkor papírtörlővel felitatjuk róla a felesleges vizet, folyadékot – ezt azért érdemes megtenni, megvárni, mert így nem ázik szét a lasagne, hanem teljesebb, ropogósabb élményt ad majd.

A spenótot kiolvasztjuk vagy a friss spenótot mossuk és daraboljuk.

A két csomag lehetőleg bio minőségű füstölt tofut a kezünkkel szétmorzsoljuk, egy picit megsózzuk és megborsozzuk. Majd egy pici olívaolajon megsütjük.
Tehetünk bele rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot.
Majd ezt a fűszeres, sült tofut összekeverjük a kiengedett spenótunkkal, együtt melegítjük még egy kicsit őket.

Ha mindent elkészítettünk szépen sorban, akkor elővesszük még hozzá a tojásmentes lasagna lapunkat is.
A tepsinkbe elkezdjük rétegesen pakolni a hozzávalóinkat. Először a tepsi aljára a karikákra vágott cukkinit tesszük, megkenjük a besamellel, majd a tofuval összekevert spenótot rétegezzük. Ennek a tetejére mehetnek a lasagne lapok

Szépen ugyanilyen sorrendben pakolunk fel mindent, addig ameddig elérjük a tepsink tetejét. És itt az egész rakott lasagnánkat megszórjuk jó sok reszelt, vegán cheddar sajttal. 180 fokon ropogósra sütjük. Ez sütőnként változó, 40-60 perc közötti idő. Az eredmény isteni.

Jó étvágyat!
Hare Krisna!🙏❤️