A flódni egy kicsit több munkával jár, mint más édességek, de igazán megéri, pl. a nyári szabadság alatt elkészíthetjük. Útravalónak is tökéletes.
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg finomliszt
1 csipet só
20 dkg kókuszzsír
3 dkg friss élesztő – aki nem használ élesztőt, sütőporosan is kipróbálhatja
3 evőkanál nádcukor
1,5-2 dl növényi tej
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
1 (bio) narancs reszelt héja
5 dkg mazsola
1 evőkanál nádcukor
A mákos töltelékhez:
15 dkg darált mák
1 (bio) citrom reszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál nádcukor
2 alma reszelve
Az almás töltelékhez:
3 evőkanál szilvalekvár
4 alma reszelve
Elkészítés:
Elkészítjük a töltelékeket. A darált dióhoz hozzáadjuk az előzetesen megmosott, vízbe áztatott és leszűrt mazsolát, a cukrot és a reszelt narancshéjat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy az állaga kenhető, de ne híg legyen.
A darált mákba keverjük a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy kenhető, de ne híg legyen.
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük.
A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral elkevert 1 dl tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sóval és a maradék cukorral elkevert lisztet, a felolvasztott kókuszzsírt és a szükséges további folyadékmennyiséget. Tésztává gyúrjuk, majd 4 részre osztva egyenként kinyújtjuk.
Az első tésztalapra diós töltelék kerül, az erre helyezett második lapot megkenjük szilvalekvárral, és ráterítjük a reszelt almát, a harmadikon elosztjuk a mákos tölteléket. A legfelső tésztalapot villával megszurkáljuk. A süteményt előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.