Könnyű és tápláló finomság egyenesen Indiából. Télen sem rossz, de nyáron az igazi, biztos fehérjebomba és gyakran még a kisebb gyerekek is szívesen fogyasztják, ha nem készítjük túl csípősre.
Hozzávalók:
20 dkg spenót – friss, vagy rostos
10 dkg mungóbab
10 dkg mungóbab
1 dl tejszín
1 csapott ek római kömény
1 kk hing (hagyma helyett)
1 kk kurkuma
1 kk koriander
1/2 kk lepkeszegmag
1 tk garam masala fűszerkeverék
1 csapott ek római kömény
1 kk hing (hagyma helyett)
1 kk kurkuma
1 kk koriander
1/2 kk lepkeszegmag
1 tk garam masala fűszerkeverék
1 marék natúr kesudió
1 liter víz
1 liter víz
A mungóbabot 4-5 alkalommal alaposan átöblítjük egy szűrőben. A spenótot mossuk, aprítjuk vagy ha fagyasztott, akkor érdemes rostosabb parajporciókat választani és kiolvasztani.
A mungóbabot sóval feltesszük egy lábas vízben főzni (1 liter). A forráskor erős habja keletkezik, amit érdemes leszedni, hasonlóan a burgonya levéhez. Kb. 45 perc alatt szétfő a bab. Ha kuktában főzzük, megrövidíthetjük a főzési időt (30 perc). Kevés olajon megpirítjuk a fűszereket és a kesudiót, és hozzáadjuk a mungóbabhoz, összeforraljuk. Beletesszük a spenót leveleket is és még egy 10 percig főzzük, a tejszínt vagy növényi tejszínt a legvégén adjuk hozzá és lezárjuk a lángot.
Gyerekeknek, akik nem vegánok egy kanál vajjal dúsíthatjuk a levest. Friss lepénnyel tálaljuk.
Recept: Kovács Tamás
Fotó: Csillaghegyi Govinda – kóstold meg a Lélek Palotájában lévő éttermünkben! >>
Fotó: Csillaghegyi Govinda – kóstold meg a Lélek Palotájában lévő éttermünkben! >>