A tavaszi zöldségszerzon jó lehetőséget biztosít a tápláló levesek vagy grillételek elkészítéséhez. Ha már unjuk a megszokott magyaros, tejfölös zöldségleveseket, érdemes kipróbálni ezt a gazdag, keleties ízvilágú vegán finomságot, ami akár főételnek is megfelelő a kuszkusz-betéttel.
Hozzávalók:
2 szál répa
2 szál fehérrépa
1 fej karalébé
7-8 kis karfiolrózsa egy fejről
7-8 kis brokkolirózsa egy fejről
1 kis konzerv csicseriborsó
150 g (nagyobb konzerv( paradicsompöré
fűszerek az elkészítésben, só, bors
Elkészítés:
A kuszkuszt az előírás szerint leforrázzuk. Ha nincs otthon, és szeretnénk, esetleg levestésztával helyettesíthetjük, akár el is lehet hagyni. A zöldségeket (répa, zeller, petrezselyem, karalábé, karfiol, brokkoli) megpucoljuk, karikára, illetve kockára vágjuk.
Az olajon megpirítjuk a hinget. Majd a zöldségeket is hozzáadjuk és együtt pároljuk, de épp csak annyira, hogy roppanós maradjon minden.
Ebben az ételben csak ezután következnek sorrendben a fűszerek. Lehúzzuk a tűzről a zöldségeket és teherjük bele őket:
gyömbér, só, bors – ízlés szerint, 1 kk római kömény, 1 evk cukor, 1 kk pirospaprika, leheletnyi chili paprika pehely, de akár más ételízesítőt is használhatunk, a petrezselyem a legvégén kerül bele. Pár percig együtt pirítjuk a fűszereket, majd paradicsom pürét adunk még hozzá ,és felengedjük vízzel.
Ekkor tesszük bele a konzerv csicseriborsót is, természetesen ha van időnk, akkor érdemes ezt szárított csicseriborsóból készíteni, áztatni és főzni. A zöldségeket készre főzzük, és az utolsó percben még a kuszkuszt is hozzá adjuk.
Keleties jellegével bárkit lenyűgözhetünk ezzel a levessel.
Faludi Kata receptje