Édes csatni. Először Yamunā Dāsī készítette 1967 augusztusában, Śrīmatī Rādhārānī, az Úr Kṛṣṇa kedvesének megjelenési napjára. Akkor ragadt rajta a “Radhe Red” név, ragyogó rubin színének köszönhetően. Purival kínáljuk.
Hozzávalók:
– 2 ek vaj
– 1 kk őrölt koriander
– 1/8 kk őrölt kardamom
– 1 1/2 ek kókuszreszelék
– 70 dkg szilva
– 250 ml cukor
– 1/2 csipetnyi kámfor
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és nyolcfelé vágjuk. A vajat felmelegítjük, beleszórjuk a koriandert, a kardamomot, és a kókuszreszeléket. Ha csípős csatnit szeretnénk, akkor ebben a fázisban morzsoljunk bele a csonszba 4-5 apróbb szárított chilit. A fűszereket egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szilvát. felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és szétfőzzük a szilvát (kb. 15 perc). Belekeverjük a cukrot, és további 40-45 percig főzzük, időnként megkavarva, mert a cukortól csúnyán le tud égni. Mikor a csatni sűrű és fényes, lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a kámfort. Frissen tálaljuk, de hűtőszekrényben 4 napig is eláll. Ebből a mennyiségből kb. 4 dl csatnit kapunk.