A karácsony nem az igazi rétesek és bejglik nélkül. A diós és a mákos mellett a kapros túrós és a káposztás két igazi ünnepi kedvenc. Vegán receptek.
Hozzávalók:
1 káposzta
Só
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl növényi tej
1 káposzta
Só
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dl növényi tej
250 g túró
1 marék friss kapor
1 evk cukor
2 dl növényi tejföl
Elkészítés:
Egy kis fej káposztát lereszelünk, besózunk, és 10 percre félretesszük. A túrót villával összetörjük, kaporral, sóval, pici cukorral és vegán tejföllel kikeverjük. A káposztát kinyomkodjuk és kevés olajon megpirítjuk. 50 dkg lisztet egy tálba szitálunk. 5 dkg élesztőt pici cukorral megfuttatunk 2 dl növényi tejben.
Egy kis fej káposztát lereszelünk, besózunk, és 10 percre félretesszük. A túrót villával összetörjük, kaporral, sóval, pici cukorral és vegán tejföllel kikeverjük. A káposztát kinyomkodjuk és kevés olajon megpirítjuk. 50 dkg lisztet egy tálba szitálunk. 5 dkg élesztőt pici cukorral megfuttatunk 2 dl növényi tejben.
Az élesztőt a liszthez adjuk és annyi tejjel dagasztjuk, hogy közepes lágyságú tésztát kapjunk. Félretesszük és duplájára kelesztjük. Kettéosztjuk a tésztát. Téglalap alakúra nyújtjuk.
Egyikre rá simítjuk a káposztás, a másikra a túrós tölteléket.
Feltekerjük mint a bejglit és a sütőbe toljuk.
Ekkor kapcsoljuk csak be a sütőt, ez nem szokványos, de így működik.
Kb. 200 fokon, légkeverés mellett sütjük 40-50 percig.
Közben és a végén cukros vízzel lefújjuk. Ez segít, hogy a teteje ropogósra aranybarnára süljön.
Faludi Kata receptje