1 csésze liszt
6 dkg vaj vagy kókuszolaj – vegán verzióban
3/4 csésze nádcukor/természetes édesítő
3/4 csésze tej/rizstej
2 tk sütőpor
20 dkg ribizli/ vagy meggy – szezonálisan, de lehet vegyesen is használni
3/4 csésze nádcukor/természetes édesítő
3/4 csésze tej/rizstej
2 tk sütőpor
20 dkg ribizli/ vagy meggy – szezonálisan, de lehet vegyesen is használni
1 csipet só
1 csipet fahéj
Vegán vagy gluténmentes verzióban 1 kk útifűmaghéjjal vagy 1 teáskanál tápiókaliszttel javíthatunk a cobbler állagán
A vajat vagy kókuszolajat egy piteformába tesszük és és alacsony hőmérsékleten a sütőben megolvasztjuk – csak néhány perc a sütőben, ne felejtsük ott! Megmossuk, ha kell magozzuk a pirosgyümölcsöt. A ribizlit leszárazzuk és a mosás után egy szűrőben csöpögtessük is le! Közben a tésztát is kikeverjük, a lisztet a cukorral, sütőporral, egy csipet sóval és a rizstejjel kikeverjük. Ha készen van a masszánk, választhatunk két verzió közül. A gyümölcsöket a forró vajba helyezzük és kézzel vagy egy kanállal labdacs-formájú tésztagömböket formázunk és ezt halmozzuk a gyümölcsre. Vagy egyszerűbben, először a tésztamasszát öntjük a vajra – nem keverjük el! – és erre halmozzuk a gyümölcsöt. 180 fokon kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Vegán vaníliafagylalttal tálaljuk.
Fotó és recept: Manodhara Konyhája