Mi az? Zöldes, sárgás, rücskös és ha megnyomják, vörös trutyit lő? – Nem, nem egy újabb űr sci-fi rémisztő szereplője.
Krisna-völgy biokertészete rejtegeti e különleges zöldséget, melynek neve – karela.
Számos egyéb elnevezése is van, így keserűtök, balzsamkörte, keserű dinnye. A keserű dinnye (Momordica charantia) a kabakosok családjába tartozik, amely a sütő- és főzőtököket, a dinnyéket és az uborkát foglalja magába. Brazíliában, Peruban, Kínában, Indiában hagyományosan fogyasztásra és gyógyításra használják, ezzel kezelik a fertőzéseket, maláriát, de férgek, paraziták ellenszere is.
Antibakteriális és antivirális hatása is van. Levéből készített kivonatai rendkívül hatékonyak a gyomorfekély kórokozója ellen, a szalmonella, az E. coli, a streptococcus bacilusok ellen. Olyan vírusokat is képes ártalmatlanítani, mint a herpesz és a HIV vírus. Növeli az emberek és állatok ellenálló képességét. A rákmegelőző, vércukorszint csökkentő anyagok legnagyobb mennyiségben ebben a zöldségben fordulnak elő. A karelát fogyaszthatjuk nyersen vagy főve, ihatjuk kifacsart levét vagy készíthetünk teát belőle. Krisna-völgyben azonban sütve, chipsnek elkészítve, szabdzsiba (indiai zöldséges főétel) keverve étkezés előtt tálalják, emésztést fokozó-, javító hatása miatt.
Jöjjön el augusztus 4-én a Karela Fesztiválra és kóstolja meg!
Vigyázat, tényleg hatásos fegyver a kórokozók ellen!
Info: www.krisnavolgy.hu