Üvegbe zárt napfény

Admin Életmód, Hírek, Öko

Aki olyan szerencsés, hogy saját kerttel rendelkezik, egész nyáron nektári gyümölcsökből és ízletes zöldségekből készítheti a család ebédjét. Van, aki ennél is szerencsésebb, és a termésből télen is jut az asztalra, mert ismeri a befőzés és tartósítás praktikáit. Ehhez szeretnénk gyakorlati tanácsokkal, receptekkel ellátni a kedves olvasót, ezért közzéadunk néhány kipróbált Krisna-völgyi receptet.

Savanyúságok

A válogatott zöldséget (általában 6–9 cm-es egész vagy ekkorára darabolt uborkákat) megmossuk, majd leforrázzuk. A forrázó levet leöntjük egy másik fazékba, újra felforraljuk, majd megsózzuk, savanyítjuk: 1 liter léhez 2 dkg sót és 1 kávéskanálnyi citromsavat adagolunk. Aki savasabban szereti, több citromsavat is tehet bele – ez növelni fogja a tartósítás biztonságát is. A savanyítás mértékét érdemes mindenkinek a saját, illetve a család ízlését figyelembe véve kikísérleteznie.

A kimosott, fertőtlenített üvegekbe berakjuk a zöldséget. Az üveg aljára és az uborkák közé ízlés szerint a következő fűszernövényekből, fűszerekből teszünk: meggylevél, tormadarabok, szőlőkacs, egész bors, babérlevél, fehér mustármag, kapor, vasfű stb. A forró felöntőlevet az üvegekbe rakott zöldségekre öntjük, majd az üveget gondosan lezárjuk. Néhány hetes érlelés után fogyasztható. A fűszerektől kiváló ízt kap.

Fermentálás

Ez a folyamat is nagyon egyszerű: a megtisztított, feldarabolt zöldségeket üvegbe tesszük, ízlés szerint fűszerezzük, és felöntjük sós vízzel (1 liter vízbe 1 evőkanál só). Az üveget lezárjuk, és hűvös sötét helyre állítjuk. Néhány hét érlelés után fogyasztható.

Lekvárok készítése

A feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt ízlés szerinti mennyiségű cukorral feltesszük a tűzre, s kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. A lekvárt még forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk. Egy dobozt kibélelünk takaróval, belehelyezzük az üvegeket, és a doboz tetejét is jól betakarjuk. 2 napig így hagyjuk az üvegeket. Ez a száraz dunszt. Ezzel a módszerrel elkészítve évekig is eláll a lekvár.

Befőttek eltevése

 Hozzávalók:

Körte, vagy más gyümölcs, ami éppen érik: tapasztalataink szerint alkalmas erre a meggy, a körte, az alma, a sütőtök, az őszibarack és a kajszi. Persze érdemes mindenféle más gyümölccsel is próbálkozni.

Szükségünk lesz még egy csavaros tetejű befőttesüvegre és egy nagy fazékra is a nedves dunsztoláshoz.

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg az érett gyümölcsöt, és ha szükséges, magozzuk ki, daraboljuk fel, és a kimosott üvegeket tömjük meg vele. Egyes gyümölcsfajták (például bizonyos körtefajták) kevés levet eresztenek – ilyenkor a gyümölccsel töltött üvegeket feléig-kétharmadáig töltsük fel tiszta vízzel. Ha a dunsztolás után nem lepi el a lé a gyümölcsöt, akkor sem romlik meg, csak megbarnul.

Az üvegeket szorosan lezárjuk, majd a fazékba tesszük. Alájuk, közéjük tegyünk tiszta konyharuhát, hogy a dunsztolás közben az üvegek ne koccanjanak össze, mert szétrepedhetnek.
Ha már nem fér több üveg a fazékba, töltsük fel hideg vízzel úgy, hogy az üvegek teteje felett kétujjnyi vízréteg legyen.

Kezdjük el melegíteni a lefedett fazekat, majd amikor már forr a víz, vegyük kisebbre a lángot úgy, hogy gyöngyözve forrjon.

15 perc forralás után vegyük le a tűzről, és lefedett állapotban hagyjuk kihűlni. (A 15 perces forralás a leggyakrabban használt 720 ml-es befőttes üvegekre vonatkozik, a kisebb üvegeknél elegendő 10 perc is.) Nagy fazék esetén ez 10–12 órát is igénybe vesz. Ilyenkor történik meg a befőttek végleges sterilizálása, és ilyenkor alakul ki a tető alatt a vákuum, ami védi a befőttet a megromlástól. Az így eltett befőtt évekig eláll, és az enyhén megfőtt gyümölcs nagyon finom, csodálatos ízt kap.