Tudatos tejfogyasztás: az ahimszá tej

Fodor Életmód, Hírek

Az MKTHK állásfoglalása a tejiparból származó tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban.

A lakto-vegetáriánus táplálkozás, azaz a tejtermékek fogyasztásával kiegészített vegetáriánus étrend a védikus kultúra része. Azonban a tej fogyasztása során, mint minden más táplálék elfogyasztásakor is, szükséges elgondolkodnunk a táplálék útjáról és választásunk hosszútávú hatásairól. A lelki szempontokat is figyelembe véve nem mindegy, hogy az elfogyasztott tej milyen forrásból származik. A kereskedelmi forgalomban kapható tejtermékek olyan gazdaságokból származnak, ahol a teheneket kihasználják, azaz miután már nem képesek tejet adni, vágóhídra küldik őket, a velük való mindennapi bánásmód is kérdéses. A húsmentes étrenddel és praszádam fogyasztásával ezért bár eleget teszünk az erőszakmentesség elvének, meg kell értenünk, hogy a jelenleg működő tejipar nem az ahimszá jegyében üzemel, így termékeinek használata komoly visszahatásokat szül. A tej- és húsipar kéz a kézben járnak, szorosan kapcsolódnak egymáshoz. A tejtermékek fogyasztói így egyben – akaratlanul – a húsipart is támogatják.

A védikus kultúrának megfelelően a tejtermékek fogyasztása és a tehénvédelem elválaszthatatlanok egymástól. Ezért Sríla Sivaráma Szvámí Mahárádzsa kérése, hogy április végétől a Budapesti Központban ne használjunk fel olyan tejtermékeket, amelyek nem Krisna-völgyből származnak. Ezzel kifejezzük, hogy nem járulunk hozzá ahhoz, hogy a teheneket levágják, ha már nem adnak többé tejet. Mit több, ahhoz sem járulunk hozzá, hogy a teheneket erőszakos módszerrel, fejőgépekkel fejjék, és rosszul bánjanak velük.

tehenek

Ha mi nem vásárolunk a tejipar termékeiből, annak üzenet értéke van! Sivaráma Mahárádzsa véleménye szerint, hogyha ezt követjük, akkor az életről alkotott értékeink is át fognak változni. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor hihetetlen nagy áldást kaphatunk. Minél dharmikusabban élünk, az ahimszá és a tehénvédelem elveit minél aktívabban éljük a hétköznapjainkban, annál tisztább életre nyílik lehetőségünk, amelyben a dharma áldásai egyre jobban megnyilvánulnak majd.

Sivaráma Szvámí Mahárádzsa kérése az MKTHK központjaira vonatkozik. A közösségi bhakták otthoni tejtermék fogyasztását nem korlátozza vagy szabályozza. Intézményi szinten elvárás, a közösségi bhakták életében pedig iránymutatásként szolgál Mahárádzsa kérése.

Hare Krisna!