20 éves Krisna-völgy

Admin Hírek, Képtár, Krisna-völgy

Erőszakmentesség, környezettudatos gondolkodásmód, Istenközpontú, lemondott, egyszerű életvitel: egy zsákfaluból turisztikai látványosság és ökológiai mintaterület lett Somogyban. A kókusztöréstől a völgy szívéig.

Május 15-én került megrendezésre Krisna-völgy 20 éves jubileumi ünnepsége, Somogyvámoson. A rendezvényt jelenlétével tisztelte meg Gauri Shankar Gupta úr, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Hölvényi György úr, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és számos más prominens személy is. Támogatók, segítők, barátok is ellátogattak az ökofarmra, akik az elmúlt két évtizedben részt vettek Krisna-völgy épülésében.

Az eseményen átadásra került Krisna-völgy új recepcióépülete, amely többek között egy, a helyi termékeket bemutató kiállító teremnek is helyet ad. Mellette tágas parkoló áll a faluba érkezők rendelkezésére. A projekt az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap “Turisztikai tevékenységek ösztönzése” pályázatának támogatásával jött létre és évente mintegy 30.000 turistát szolgál majd ki: a kultúra iránt, a környezettudatos életvitel, és az ökofalvak működése iránt érdeklődőket, valamint szerte a világból ékező zarándokokat.

A szalag átvágását az indiai hagyományoknak megfelelően kókusztörés előzte meg, szimbolizálva, hogy a lakók szeretnének eltávolodni a kemény, nehéz anyagi világtól és a lelki, örömteli élet felé fordulni. A megnyitót követően a résztvevők egy az ökológiai szemléletet népszerűsítő és a fenntartható életvitelt bemutató tanösvény mentén sétáltak fel Krisna-völgy szívébe, a középpontban elhelyezkedő templomépületbe. Ennek legfontosabb állomásai a Krisna-tudatos gondolkodás alapjait elevenítik meg.

Sríla Prabhupáda emlékhelye – a hagyományok megtartásának fontosságát fejezi ki,
a védikus rendszerű általános iskola (gurukula) az oktatás,
a tehenészet, a tehénvédelem és az erőszakmentesség,
a kertészet, az önfenntartó gazdálkodás és a mezőgazdaság,
a templomépület pedig a hit és az Istenközpontú gondolkodás fontosságát hivatott kifejezni és ezt szolgálja a mindennapokban.

A templom épületében Nagykövet úr előadást tartott a résztvevőknek az ökológiai szemléletről, amelyben kitért a hit, a világlátás és a gazdasági fellendülés lehetőségeinek kapcsolatára is. Hölvényi György államtitkár úr beszédében a Krisna-hívők felelősségteljes, az életet védelmező látásmódját méltatta, valamint, hogy élő példával járnak elöl a környezettudatos és Isten-tudatos gondolkodásban. A kulturális programot a helyi általános iskola tanulóinak különleges dob-showja, egy ún. mridanga-show zárta. A tehetséges fiatal zenészek vastapsot kaptak a vendégektől. A völgybe érkezőket ezen a napon különleges vegetáriánus menüvel várták a házigazdák.

A szervezők remélik, hogy Krisna-völgy fennállásának 20. évfordulója alkalmából az idei évben minden ember legalább egy napra ellátogat a szent helyre, erre kiváló alkalmat kínál majd a július végén megrendezésre kerülő Krisna-völgyi Búcsú (július 19-21.)

A Krisna-hívők ezúton is szeretnék köszönetüket kifejezni mindenkinek, aki támogatta, segítette Krisna-völgyet abban, hogy mára Európa legnagyobb és talán leggyönyörűbb ökofalvává válhasson.