A Krisna-hívők főiskolája nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódik

Admin Hírek

Az ENSZ nemzetközi kezdeményezésének célja, hogy az emberiség aktuális problémáinak megoldásában az oktatás is határozottabb szerepet kell vállaljon. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola harmadikként csatlakozott Magyarországról.

2010. november 18-án, csütörtökön, New-Yorkban az ENSZ Székházban, Ban Ki-moon ENSZ Főtitkár hivatalos megnyitójával kezdődött, a világ legátfogóbb és legnagyobb felhatalmazási körrel bíró nemzetközi szervezetének Academic Impact programja. A kezdeményezés az ENSZ és a felsőoktatási intézmények kapcsolattartását tartja fő tevékenységi körének. Célja ezzel, hogy a világ aktuális problémáinak megoldásában az oktatás, az intézmények tudományos-, és diákköre határozottabb szerepet vállaljon, és közelebb hozza az emberekhez a problémák megoldásának lehetőségeit a gyakorlatban is. A világ több mint 80 országából csatlakoztak felsőoktatási intézmények, köztük a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola is. Az intézmény az ENSZ program több célkitűzését már eleve magáénak vallja és több pontja megtalálható oktatásában.

A Krisna-hívők főiskolája a teológia mellett jógamester szakkal is rendelkezik, ami Európában egyedülálló módon ad diplomát erről a sokak által kedvelt és gyakorolt, testi-lelki harmóniát nyújtó módszerről. E mellett az intézmény tanrendjében olyan szakmai gyakorlatot is találunk, ami a hallgatóknak gyakorlati ismereteket nyújt a fenntartható gazdasággal kapcsolatos témákról, pl. környezetgazdálkodás, környezetvédelem, az ökoszisztéma fenntertása és megóvása.

A főiskola nyitottságát mutatja, hogy élő kapcsolatot ápol India több egyetemével, amelyek közül kettővel affiliációs szerződést is kötött. 2009 szeptemberében – a magyar felsőoktatási intézmények között elsőként – indította el angol nyelvű, székhelyen kívüli vaisnava teológus képzését, Helsinkiben. Középtávú terve, hogy budapesti székhelyén is elindítja az angol nyelvű képzést, amelyre nem csupán az Európában élő indiai közösség, de az affiliált indiai intézmények, és Indiában élő üzletemberek családjai részéről is igény fogalmazódott meg.

2011.03.25.