A Krisna-hívők tisztelettel adóznak Nelson Mandela emlékének

Fodor Hírek, Kiemelt

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) tisztelettel adózva emlékének, együtt gyászolja a világgal Rohilhlala Nelson Mandela elnököt, aki a mai megtestesítője az emberi jogok eszméjének.

Részvétünket nyilvánítjuk a Mandela családnak és az egész dél-afrikai nemzetnek.

1990-ben, amikor 27 évi rabság után 72 éves korában elhagyhatta a börtönt, ahol az apartheid kormány politikai elítéltként tartotta, kezet nyújtott az elnyomóinak; amikor a kisebbség rettegett, hogy mit hoz a jövő, Ő békés átmenetet vezényelt le Dél-Afrikában. Az Általa tanúsított megbocsátás és kedvesség elérte az Afrikai Nemzeti Kongresszus követőinél, hogy megőrizték a békét és valamennyi népcsoport a megbékélést választotta. Ahogyan becenéven szólították, Madiba személyes varázsával az egész országot elbűvölte, a nyomornegyedek népétől a sportpályák szurkolóin át a vallási közösségekig és a parlamentig.

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Mandela 1992-ben meglátogatta Chatsworthban működő templomát és az ottani Govinda étteremben ebéd mellett a Bhagavad-gítá tanításairól beszélgetett. Értékelte a Bhagavad-gíta tanítását, amely hangsúlyozza minden élőlény egyenlőségét: mint Isten gyermekei, mindannyian részesedhetünk Isten ajándékaiból és mindannyiunknak jogunk van a tisztelethez és a méltósághoz. Sríla Prabhupáda missziójával kapcsolatban különösen mélyen megérintette, hogy Prabhupáda a Krisna-tudatot minden megkülönböztetés nélkül, nemzetiségre vagy származásra való tekintet nélkül mindenkinek hozzáférhetővé tette!

Miután az ország első demokratikusan megválasztott elnöke lett, Mandela ismét meglátogatta a Krisna-templomot. Erről a helyről mondott beszédet a tízezres hindu közösség és az egész ország előtt a Dívali ünnep alkalmából, amely a Fény Ünnepe és az Újév a hinduk számára. A Dívali ünnepet annak emlékére ülik, hogy az Úr Ráma visszatért Ajódhjába, ahol királlyá koronázták. A közösség számára nyilvánvaló volt a párhuzam az Úr Ráma és Mandela elnök küzdelmei között…

Mandela elnök különösen ügyelt arra, hogy tiszteletben tartsa a „szivárvány nemzet” sokféle nyelvét, kultúráját és vallásait. Az új Alkotmányba pedig bekerült, hogy minden Dél-Afrikainak joga van a szólás- és vallásszabadsághoz.

1997-ben az elnök inspirációjára az ISKCON Ételt az Életért projektje megszervezte a Szivárvány Nemzet Gyermekfesztiválját, aminek díszelnöki tisztjét Mandela vállalta. Ötvenezer iskolás és tanáraik gyűltek össze a King’s Park futballstadionban. Mandela elnök a megnyitó beszéd után nem távozott, hanem több mint öt órán át nézte a gyermekek fellépését. Arra biztatta a gyermekeket, hogy tanuljanak jól, használják ki azokat a jogokat, amelyeket kaptak, és becsüljék meg az előttük járó nemzedékeket, akik kivívták az ő szabadságukat is. A Mercury újság riportja szerint ez volt a legszebb nap az elnök életében.

Mandela sokkal több volt, mint az emberi jogok harcosa, államelnök, vagy Nobel-békedíjas. Minden dél-afrikai szívét megérintette, biztonságot adott nekik és azt az érzést, hogy valóban törődnek velük. Ő valóban a nemzet apja volt, a szó igazi értelmében, aki azért küzdött, hogy egész népének szebb jövője legyen. Az egész világ számára példát mutatott, mint vezető és tanító. A remény, a hit és a kitartás jelképévé vált.

MANDELA_AND_CHILDREN

Egész Dél-Afrikában a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének helyi központjai külön gyászistentisztelettel emlékeznek meg Mandela Elnökről, aki jóakarónk és barátunk volt. Bárcsak Srí Krisna, a Legfelsőbb Úr áldása volna ezen a nagy lelken!

MKTHK (ISKCON)
www.krisna.hu
Forrás: news.iskcon.com