A meleg étel és a tiszta víz az egyetlen kincs a Fülöp-szigeteken

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt

A tartós élelmiszert nem tudják hol megfőzni a Haiyan tájfun károsultjai. Kaotikus állapotok. Több terület még mindig megközelíthetetlen.

Szörnyű állapotok uralkodnak a Fülöp-szigeteken, a helyszínről Radha Lila devi dasi számolt be nekünk.

A manilai Krisna-központ önkéntesei november 15-20 között 8200 adag meleg ételt osztottak ki Tacloban térségében, és további 2730 adagot november 18 és 29 között Manilában. November 23 és 30 között 4200 adag meleg ételt szolgáltak fel Cebuban, az ételosztásokat mindig az Úr Szent Neveinek éneklésével kísérik, ami nagy lelki erőt nyújt a kétségbeesett embereknek.

„ Az elmúlt 13 napban rengeteg dologra rádöbbenhettünk, amit mindennapi életünk során nem nagyon veszünk észre.” – írja levelében Radha Lila devi dasi – „Bennünket is könnyekre fakaszt, amikor olyan emberekkel találkozunk, akik elveszítették a szeretteiket, az otthonukat, pénzüket, és gyakorlatilag mindenüket Látjuk, mennyire szomjaznak és mennyit küzdenek azért, hogy minden nap tiszta vízhez jussanak, ez pedig erőt és reményt ad, és céltudatosabbá tesz bennünket, hogy újra és újra kimenjünk ételt osztani és megpróbáljunk minél több embert megetetni praszádammal (felajánlott, lelki étellel).
Napi egyszeri étkezést biztosítani egyáltalán nem elegendő! Egy másik nagy probléma, hogy bár az emberek kapnak adományokat (tartós élelmiszereket), de nem tudják hogy megfőzni maguknak, nem tudják hol nyugovóra hajtani a fejüket, nem találnak menedéket. A legtöbb ember, akivel találkoztunk kitörő örömmel fogadott bennünket, hogy főtt, meleg ételt kapnak tőlünk. Próbálunk minden nap különböző helyszíneken ellátást biztosítani, hogy minden károsult területen megtöltsük az emberek hasát. Kiadós ételeket készítünk, rizst, valamint szójából és fehérbabból készült zöldségszószt.

Észak-Cebuban több mint nyolc, a tájfun által súlyosan megrongált terület (ún. barangay) található. A legsúlyosabb a helyzet Bantayan, Maya és és Malapasqua térségében, melyek 98%-ban elpusztultak. Taclobanból 18 ezer embert evakuáltak Manilába az elmúl két hétben, akiket különféle evakuációs központokban helyeztek el.

Ételt az Életért csapatunk célja elsősorban az, hogy olyan térségekben élőknek osszunk ételt, ahol a kormány nem tud segíteni. Annak a rengeteg embernek, akiknek nem áll módjában elhagyni azt a helyet, ahol élnek. A kormány és más segélyszervezetek is mindent megtesznek, hogy minél több embert ellássanak és elhelyezzenek ilyen központokban.
Nekünk pedig már készen áll az újabb ételosztó csapatunk, akik a következő hetekben Taclobanban osztanak majd friss meleg ételt. Remélhetőleg ezzel több száz ember túlélését segítjük elő.”