A színek szekere – Egy utazó szerzetes naplója

Admin Hírek, Rólunk írták

A Ratha-yatra, vagyis a Szekérfesztivál egy teljes kört tesz meg az idén is végül visszatér arra helyre, ahol legelőször ünnepelték Durban-ban- a Sokak által látogatott tengerparti öböl amfiteátrumához. A szekér a Hare Krisna bhakták nagylelkűségét fejezi ki még jobban, mint valaha ezelőtt; a 4 napig tartó, nagyszabású, látványos rendezvény minden kultúrájú, hitű, színű és meggyőződésű embert magához vonz.

durban2

Az egy hétig tartó szörnyű időjárás után pénteken felragyogott a nap és felmelegedett a levegő, s több ezren gyűltek össze, hogy részt vegyenek a rituálén: hogy húzhassák a három hatalmas szekeret és a szent Istenszobrokat a tengerparton. A több ezer színes zászlón a következő állt: “Sok kultúra-Lelki egység”, s izgatott gyerekek és felnőttek lobogtatták őket.

A mantra -“Hare Krisna, Hare Rama”- hangjára az emberek megragadták a nehéz és kopott hajóvontató köteleket, melyek a szekerek elejére voltak erősítve, s elkezdték kétórás odaadó gyakorlatukat, mely során a kezük kisebesedett ugyan, de mégis boldogság töltötte el őket.

“Jöjjön, fogja a kötelet, s húzza ön is egy kicsit!” -mondta az egyik pap kedvesen, s mi is csatlakoztunk egy kicsit a menethez. Lehetetlen volt nem büszkének lenni, hiszen egy pillanatig egy tökéletes egység részei lehettünk abban a városban, ahol mindig süt a nap.

durban3

Hangzavar volt körülöttünk: zenészek és táncosok hullámai haladtak el mellettünk, melyek a zulu hagyományokat képviselték az indiai kultúra mellett, s aranyos kis mazsorettlányok dobokkal táncoltak el egy skót dudás csapat mellett az egykori gyarmatosítókra emlékeztetve. A dzsessz-trombitások ragyogóan kifényezett hangszereken játszottak, nagy kínai sárkányok haladtak a tömegben és még SpongeBOB SquarePants és Társai is ott voltak, hogy felvidítsák a tömeget.

“Sok nézeteltérés van az országunkban politikai, faji és még vallási kérdésekben is, de mind lelki kapcsolatban állunk egymással.” -mondta Őszentsége Bhakti Caitanya Swami, aki a Krisna-tudat dél-Afrikai vezető testületének elnöke.

durban4

“Szerettük volna, hogy az emberek jobban megértsék, hogy a különbözőségeink ellenére lelki egység fog össze minket, s ezt a gyakorlatban is alkalmazzák. Azért gyűltünk össze, hogy a köztünk lévő lelki egységet megünnepeljük.”

A fesztivál változatos programokat ajánl ma és holnap is: bemutatókkal, szemináriumokkal, ingyenes jóga-órákkal és zenével. Akár a lelki megértésünket szeretnénk mélyíteni, akár az ízletes ételeket megkóstolni, akár a zsonglőröket, hasbeszélőket és a gólyalábakat megcsodálni, vagy megérteni hogyan lehet harmóniában élni a környezetünkkel- ez a rendezvény kihagyhatatlan. Ma este hat órakor a KZN Filharmónikusok lépnek fel, és holnap este (szintén hat órakor) a szenzációs Freshlyground kápráztatja el a közönséget.

filharmonikusok

A képre kattintva galéria nyílik >>

A programok ingyenesek, s akik szűkén vannak a pénznek, ízletes ingyen ételeket élvezhetnek- hisz a hétvégén több tízezren tölthetik majd meg a bendőjüket a rendezvény során. A fesztivál egészen az északi parti régi amfiteátrum mellett elterülő kerttől a sokak által látogatott öbölig nyújtózik. Rengeteg parkolóhely áll szíves rendelkezésükre.

2013. április 2.  Egy utazó szerzetes naplója 13. rész 10. fejezet
A Durbani Vasárnapi hírlap cikke 2013. március 31-án
Írta: Vivian Attword