Adventi est Erzsébetvárosban

Fodor Család, Ételosztás, Hírek

Közösségünk Ételt az Életért programja bő egy éve nyújt támogatást a Budapest VII. kerületében élő hátrányos helyzetűeknek. A mindennapos ebéd biztosítása mellett karácsony közeledtével most a helyi önkormányzat és a Krisna-hívők egy hangulatos estét szerveztek mindannyiuknak.

Az Ételt az Ételt Szegényélelmezési Program keretében Erzsébetvárosban 2012. novembere óta működik egy napi több száz kerületi lakost ellátó tálalókonyha. A hely lakosok közül a legnehezebb körülmények között élőket a családsegítő és a szociális iroda szakemberei értesítik a mindennapos étkezési lehetőségről. A Rózsa utcában található osztóponton minden hétköznap délben lehet átvenni a meleg ételt, amit később otthon, a családjukkal fogyaszthatnak el az emberek. Az állami és az egyházi szféra együttműködésére kitűnő példát állít ez az ellátás, melynek eredményeképpen a támogatottak megtakarításra tehetnek szert, így nem jelent olyan nagy terhet a számlák, a gyógyszerek, a beiskolázás, és az egyéb terhek viselése.

A közös munka egyik legszebb momentuma volt a december 13-án megrendezett adventi est, melynek vendégei az ételosztásra járó lakosok voltak, akiket az önkormányzat hívott meg a különleges alkalomra. A program köszöntőjét Rónaszékiné Keresztes Mónika, önkormányzati és parlamenti képviselő mondta el, s beszédében méltatta az ételosztást szervezők jó minőségű, színvonalas munkáját és hatékony segítségnyújtását, valamint kiemelte azokat a közös értékeket és célkitűzéseket, amiknek mentén a szolgáltatás létrejöhetett. Kiemelte a meleg étel másodlagos jelentőségét, miszerint a gyomor megtöltésén túl a szeretetet és a gondoskodást hivatott közvetíteni. A megnyitó után a színpadon Krisna-hívő gyermekek szolgáltattak hagyományos indiai hangszereken élő zenét, majd sor került a kétfogásos vacsora, a magyaros székelykáposzta és az indiai édesség, a halava felszolgálására. A hívők közelebbi kapcsolatot alakíthattak ki a program során rendszeres vendégeikkel, megoszthatták egymással gondolataikat, barátkozhattak kicsit a gyerekekkel, akikkel a hétköznapokban ritkán nyílik alkalmuk találkozni.

A szeretet ünnepének hagyománya szép és tartalmas együttlétre ad lehetőséget mind a híveink, mind a velünk kapcsolatba kerülők között. Ebben az időszakban mi is nagyobb energiát fektetünk abba, hogy minél több nehéz sorsú ember számára tegyük lehetővé a méltó ünneplést, a nálunk étkezők számára ugyanis sajnos komoly erőpróbát jelentenek mind a tél, mind az ünnepek miatt megnövekedett kiadások. A lelki béke mellett igyekszünk ilyenkor több figyelmet fordítani a kellő ruházat, a családok számára a szükséges élelmiszerek, valamint a karácsonyi egészséges nassolnivalók meglétére. A gyerekeknek lehetőség szerint szeretünk valami hasznos játékkal, könyvvel is kedveskedni.

www.karitativ.hu