Alu paratha – Fűszeres burgonyával töltött lepény

Admin Kenyérfélék, lepények, Receptek

Gazdag lepényféle, mely igazán Punjáb tartományban népszerű, ahol vastagra és hatalmasra nyújtják. Gyakran regggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Olyannyira laktató, hogy egy-kettőnél többet nem is lehet belőle megenni!

Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
4 evőkanál vaj
1 dl meleg víz
1 kávéskanál só
3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál darált erős zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál garam masala
1 1/2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
2 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem
10 evőkanál ghí a sütéshez

A paratha tésztáját az előző receptben leírtak szerint készítjük el, és letakarva félretesszük amíg elkészítjük a tölteléket.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és durvára törjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet és a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 20 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 10 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. A másik 10 lepénykét a tetejükre helyezzük, a széleiket lezárjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát! Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.
Kevés joghurttal tálaljuk.
A tészta elkészítési ideje: 30 perc.
Pihentetési idő: 30 perc.
A parathák elkészítése darabonként: 8 perc.