Mosolyt csalni a gyermekek arcára – küldetés egy bolond világban

Admin Ételosztás, Hírek, Kiemelt

Május 28-án ismét megrendezésre kerül a krisnás gyermeknapi ételosztás a Faluház előtt. Az Ételt az Életért csapata ebéddel, élelmiszercsomagokkal és gyermekprogramokkal várja a rászoruló családokat!

Az elmúlt évek többnyire feszültségben, a járványhelyzet miatti félelemben, aggodalomban teltek, amit most a szomszédunkban zajló háborús krízishelyzet váltott fel. A válságok hatására az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a lakás- és albérletárakról nem is beszélve. A felnőtteket is megviseli ez a sok drámai élethelyzet és bizonytalanság, az azonban, hogy ez a rászoruló családokban ellehetetleníti a gyermekek jövőjét és boldogságát, egyenesen méltatlan helyzet.

A Krisna-hívők 30 éve tevékenykednek hazánkban. Óbudán 15 éve vannak jelen, kulturális központjuk egyben helyet ad az Ételt az Életért Alapítvány ételosztó programjának is. A kulturális központ egész évben látogatható, vasárnapi nyilvános programjaik kifejezett felüdülést jelentenek. Ételosztó tevékenységük fő elve, hogy mindenki a saját háza táján kezdje el a gondoskodást – ezért a kerületi rászorulóknak két helyszínen szolgálnak fel meleg ebédet minden hétköznap, Kaszásdűlőn és Békásmegyeren.

A gyermeknapi ételosztás már nagy hagyományra tekint vissza, hiszen 2012 óta megrendezik. Május utolsó szombatján ismét 800 főt látnak vendégül ebédre, mellé friss pékáruval, limonádéval egészítik ki a finom ebédet. Az érkezők pedig, akik a kerületi családsegítő szolgálat által regisztrált családok, egy gazdag tartós élelmiszercsomagot is hazavihetnek. A legkisebbek kedvéért ünnepi finomságok, csemegék és csokoládé is kerül majd a csomagba.

A gyerekek számára különleges programokkal is készülnek! Lángos sütödével, arc- és csillámfestéssel, lufihajtogatással, valamint ugrálóvárral, de be lehet majd öltözni tűzoltónak és fel lehet szállni egy igazi tűzoltó autóba is. A részvétel pedig természetesen ingyenes és a szociális segítségnyújtással ellentétben a gyerekprogramok bárki számára igénybe vehetők a Faluház előtti parkolóban.

A Krisna-hívők Ételt az Életért programjukkal szeretnének mosolyt csalni a gyermekek arcára. „Egész más a hangulat otthon egy olyan családban, ahol minden szükséges dolgot be tudnak szerezni, és ott, ahol állandó a nélkülözés. A szülők pszichés nyomás alatt állnak, a gyerekek pedig a szűkölködés és kirekesztettség érzésében nőnek fel. Ételosztásainkkal szeretnénk stabil alapot biztosítani a családoknak a mindennapokban. Arra is figyelünk, hogy ételeink gazdagok, finomak és egészségesek legyenek. Gyermeknap alkalmából sok-sok finomság és izgalmas program várja majd az érkezőket. Ezek a gyerekek a jövő tanárai, eladói, autószerelői, orvosai vagy éppen ételosztói, amit most mi adunk nekik, ők azt a gondoskodást fogják majd visszaadni a világnak” – mondja Szanyi-Karl Attila, az alapítvány vezetője.

Az ételosztáson részt vesz dr. Kiss László, a kerület polgármestere, aki maga is segédkezik majd a termékek kiosztásában.

__________________________________________

A Krisna-hívők az elmúlt években a Covid-járvány által bajba került családokra, valamint az ukrajnai menekültek megsegítésére fókuszáltak. 20 ezer tál ételt készítettek el a háború kezdete óta, miközben folyamatosan fenntartották mindennapos ételosztásaikat is, hiszen hazánkban sem lett kevesebb a rászoruló. Naponta 2000, évente így félmillió adag meleg ebédet osztanak szét. A több száz tonna tartós élelemből hátrányos helyzetű vidéki falvakba és az ukrajnai krízis fokozódása miatt a határon túlra is jutott. Az így kapott tartós élelmiszerekből az ukrán Ételt az Életért csapata bunkerekben, menedékhelyeken és metróalagutakban biztosít ételt a csapdába esett lakosságnak.

Programjukat az adó 1%-os felajánlásokkal és adományokkal is lehet támogatni.

www.eteltazeletert.hu        www.krisna.hu