Alu paratha – Fűszeres burgonyával töltött lepény

Admin Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

Ez a gazdag lepénykenyér tökéletes választás a friss tavaszi saláták vagy zöldségszószok, szabdzsik mellé. Picit dolgozni kell vele, de költséghatékony, és mivel nagyon laktató 8-10 db elég lehet egy egész családnak.
 
Észak-Indiában és Pundzsáb tartományban igazán népszerű, ahol vastagra és hatalmasra nyújtják. Gyakran reggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Olyannyira laktató, hogy egy-kettőnél többet tényleg nem is lehet belőle megenni!
 
Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
4 evőkanál vaj
1 dl meleg víz
1 kávéskanál só
3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál darált erős zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál garam masala fűszerkeverék (ennek hiányában egy kk fahéj, egy késhegynyi őrölt szegfűszeg, hing, hagyma helyett kevés őrölt kardamom vagy szerecsendió, 1 kk római kömény és koriander, őrült bors)
1 1/2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál só
2 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem

10 evőkanál ghí a sütéshez

 
A paratha tésztáját az előző receptben leírtak szerint készítjük el, és letakarva félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. >>

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és durvára törjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet és a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 20 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 10 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. A másik 10 lepénykét a tetejükre helyezzük, a széleiket lezárjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!
 
Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.
Salátákkal, szósszal, egyszerűbb levesek mellé vagy egy kevés növényi joghurttal tálaljuk.
 
A tészta elkészítési ideje: 30 perc.
Pihentetési idő: 30 perc.
A parathák elkészítése darabonként: kb. 8 perc, sütéssel együtt.