Ezrek ellátásáról gondoskodnak Krisna-hívők a Fülöp-szigeteken

Fodor Ételosztás, Hírek

A manilai Ételt az Életért önkéntesek a katasztrófától leginkább sújtott területeken osztják az ételt.

A segítség már érkezik az ISKCON világából. Az angliai Bhaktivedanta Manor által fenntartott Lótusz Alapítvány, a Food for Life Global szervezet, valamint Fülöp-szigetekről származó Krisna-hívők segítenek adományokat gyűjteni a katasztrófasújtottak élelmezéséhez.  Ehhez a gyűjtéshez a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége is csatlakozott, az adományokat a cikk végén található számlára kérjük átutalni illetve befizetni.

Az Ételt az Életért önkéntesei a Fülöp-szigetek tájfuntól leginkább sújtott régióiba merészkednek azért, hogy enni adjanak a Haiyan tájfun túlélőinek. A szuper-tájfun november 7-én, csütörtökön sújtott le a Fülöp-szigetekre, több mint 300 km/óra sebességgel. Amióta írott feljegyzések vannak, a szárazföldet sújtott legerősebb trópusi ciklon volt ez.

Korábbi híreink a témában:

A Krisna-hívők megkezdték az ételosztást a Fülöp-szigeteken >>

Hírek a katasztrófa helyszínéről >>

Ezrek lelték halálukat a viharban, az ENSZ szerint 13 millió embert érintett a vész és több, mint 4 milliónak kellett elhagyni lakóhelyét. A Reuters szerint a katasztrófa méretei miatt a Fülöp-szigeteki és nemzetközi erők és segélyszervezetek számára nehéz küzdelmet jelent a segítség eljuttatása.

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete (ISKCON) is beszállt ebbe a küzdelembe, amikor is 8 Ételt az Életért önkéntes elindult Manilából, az alapítvány központjából november 11-én autóval Legaspi városába, és onnan hajóval Samar szigetére. Noha arra számítottak, hogy 13-ára odaérnek Samar szigetére, két napot csúszott az utazás, hasonlóan a többi segélyszervezethez. Amikor végre megérkeztek, a vezetőjük, Balarama dász üzenetében jelezte, hogy a körülmények nagyon veszélyesek, mivel a katasztrófa sújtotta emberek megvadultak a traumától és az éhezéstől, hiszen sokuk semmit nem evett 5 napja. Védekezésképpen Balarama dász és csoportja a katonai egységtől kért védelmet és segítséget abban, hogy helyet találjanak a konyha felállítására és szállás kialakítására. A Leyte városában lévő Abuyog Kultúrközpontot jelölték ki számukra. Innen kezdték meg az emberek élelmezését november 15-én, napi 1000 adag főtt rizs és dál osztásával.

Párhuzamosan november 18-tól az Ételt az Életért önkéntesei megkezdték a manilai Villamor légitámaszpontra érkezett 2000 menekült élelmezését is, rizst és tofu szabdzsit osztanak minden nap.

Mindenüket elvesztették és most keresik hozzátartozóikat, rokonaikat Manilában,” mondja Radha-lila dászi, az Ételt az Életért igazgatója.

A legutóbbi hírek szerint más Krisna-hívők is a felkészülés fázisában vannak, más katasztrófa sújtotta területeken fognak ételt osztani, mint például Észak-Cebu. Az Ételt az Életért számára a legnagyobb kihívás a szállítás, az, hogyan tudják eljuttatni az ételt Manilából.

Ha a katonasággal vagy a kormánnyal kapcsolatba tudunk lépni, akkor tudunk csak ételt vinni a leginkább rászorulóknak olyan helyekre, ahová csak helikopterrel lehet szállítani, mivel az utak járhatatlanokká váltak.” mondja Radha-lila. “Szükségünk van képesített és gyakorlott önkéntesekre, valamint pénzre is.”

Amint a segítség érkezik, a Fülöp-szigetek öt pontján fognak tábort ütni, ahonnan legalább táboronként 2500 ember számára fognak napi két alkalommal ételt osztani.

Arra számítok, hogy három-hat hónapon át kell folyamatosan élelmezést biztosítani” – mondja a program helyi vezetője.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége a helyi ételosztások megszervezésére és támogatására szintén adományokat gyűjt. Adományozni külön a katasztrófahelyzetekre létrehozott számlaszámon keresztül lehetséges:

KHB 10201006 – 50280757 – 00000000 (számlatulajdonos MKTHK).
A 13600-as Adhat adományvonalon keresztül, a 33-as kódot tárcsázva pedig hívásonként 250 Forinttal támogathatják a fülöp-szigeteki ételosztást.Forrás: Madhava Smullen cikke alapján (ISKCON NEWS, http://news.iskcon.org/food-for-life-feeding-thousands-in-the-philippines, 4152.)

Ajánlott oldal: www.karitativ.hu