Földanya törvény készül Bolíviában

Fodor Hírek, Öko

A törvénytől, mely az andesi lelki kultúrája újjáéledése, azt várják, hogy radikális, új természetvédelmi és társadalmi intézkedéseket hoz. A törvény a környezetre és Földre mint Istenségre tekint!

A The Guardian tájékoztatása szerint Bolívia hamarosan törvénybe iktatja, hogy a Föld és az anyatermészet az emberekkel azonos jogokkal rendelkezik.
A Földanya törvény – melyet társadalmi szervezetekkel és politikusokkal egyeztettek – kimondja, hogy az ország gazdag ásványkincse „áldás”.

A törvénytől azt várják, hogy radikális, új természetvédelmi és társadalmi intézkedéseket hoz. Csökken a környezetszennyezés és erősebb ellenőrzés alá kerül az ipar is. Az ország, melyet az USA és Nagy-Britannia az ENSZ-klímatárgyalásokon pellengérre állított amiért gyors karbon-emissziós csökkentést követelt, 11 új jogot fogalmaz meg a természet számára.
 
Többek között:

1. Élethez való jog
2. Létezéshez való jog
3. Életciklusok emberi módosítás nélküli folytatásához való jog –
4. Tiszta vízhez való jog
5. Tiszta levegőhöz való jog
6. Egyensúlyhoz való jog
7. A szennyezéstől való mentességhez való jog
8. Az a jog, hogy a sejtszerkezetet nem szabad módosítani vagy genetikusan megváltoztatni.
9. Vitatott módon a természetnek joga van arra is, hogy ne zavarják meg az infrastrukturális és fejlesztési projektek, amelyek az ökoszisztémák egyensúlyát felboríthatják, és amelyek veszélyeztetik a helyi lakosok közösségeit…
Alvaro García Linera alelnök szerint történelmi lépés készül. „A Föld valamennyiünk anyja. A törvény új viszonyt hoz létre az ember és a természet között, amelynek meg kell óvni a harmóniáját, mint a regenerálódása garanciáját.” – mondta.

A törvény, amely része a teljes bolíviai jogrend átalakításának, s amely az Alkotmány 2009-es módosításával kezdődött és nagy hatással volt a tervezetre, az andesek lelki kultúrájának újraéledése, amely a környezetre és Földre, mint Istenségre tekint! Ennek az Istenségnek a neve Pachamama és minden élet középpontjába helyezi. Ez a személet az embereket minden más élőlény között egyenlőnek tekinti.

Ám ez az új törvény várhatóan nem fogja megállítani az ipar előrehaladását. Az sem tudható még, hogy a törvény milyen védelmet fog adni a rovaroknak, mikrobáknak és magának az ökoszisztémának. Mindenesetre a kormány egy új minisztériumot hoz létre a Földanyának, és egy ombudsmant is ki fog jelölni számára. A kormány elkötelezte magát amellett is, hogy új jogi eszközöket biztosít a közösségeknek arra, hogy a szennyező ipari létesítményeket figyelje és ellenőrizze.

A cink, ezüst, arany és más nyersanyagok bányászatával kapcsolatban Bolívia már régóta szenved a súlyos környezeti károktól. Undarico Pinto szakszervezeti vezető elmondta: „A meglévő törvények nem elég erősek. Az új törvény átláthatóbbá teszi majd az ipart és lehetővé teszi az embereknek, hogy országos, regionális és helyi szinten szabályozzák azt.”

Bolívia

David Choquehuanca szerint, a klímaváltozás megelőzése szempontjából Pachamama hagyományos bennszülött-tisztelete létfontosságú. „A nagyszüleink arra tanítottak, hogy a növények és az állatok nagy családjához tartozunk. Úgy gondoljuk, hogy a bolygón valamennyi élőlény egy nagy családot alkot, és nekünk, bennszülötteknek a saját értékeinkkel kell hozzájárulni az energia-, klíma- és pénzügyi válságok megoldásához” – mondta.

A törvény a Parlamentben csak gyenge ellenzésre számíthat, mert Evo Morales elnök pártja, a Szocializmus felé haladó Párt kényelmes többséget élvez a Parlament mindkét házában. A kormánynak azonban óvatosan kell bánnia a cégek szabályozásával és az erős társadalmi mozgalmaknak való engedéssel, mert Bolívia évente mintegy 500 millió dollárt szed be a bányavállalatoktól, amelyek az ország devizabevételeinek közel egyharmadát adják.

Az MKTHK üdvözli a természetvédelmi kezdeményezést, a Földanya és az élőlények ilyen fokú tiszteletét és megóvását!

A The Guardian nyomán